Zgodovina se (ne) ponavlja

Bomo v nedeljo s Hrvaško dobili devetega svetovnega prvaka ali se bo Francija pridružila Argentini in Urugvaju z dvema lovorikama? To je glavno vprašanje pred zaključnim dejanjem mundiala v Rusiji.

 Foto: Xinhua/STA
Foto: Xinhua/STA

RUSIJA > Napoleon se je v svojem pohodu na Rusijo leta 1812 zaustavil pred vrati Moskve. Francoski nogometaši jo želijo osvojiti. V ruski prestolnici so med 21. svetovnim prvenstvom (SP) enkrat že bili. V skupinskem delu so se na Lužnikih pomerili z Danci in remizirali 0:0. Na preostalih petih dvobojih so zabeležili popoln izkupiček petih zmag. Na štirih od šestih tekem so ohranili mrežo nedotaknjeno, Avstralci pa so jim v skupinskem delu zabili gol iz enajstmetrovke po nerodnem posredovanju Samuela Umtitija z roko. Izjema je bil obračun z Argentino. Gavči so osmini finala v Nižnem Novogorodu izzivali usodo, ki jih je nagradila s tremi goli, a kaj ko so jih prejeli štiri in izpadli.

Francija je torej sposobna ohraniti mrežo nedotaknjeno, a obenem zabiti štiri zadetke, kar za Hrvate ni dobra novica. Po drugi strani tudi naše južne sosede po treh tekmah, v katerih so se vračali od pekla do raja, preveva zmagovalna miselnost ali celo občutki nedotakljivosti. Res pa je, da so pred soočenjem s Francozi posebno karmo izžarevali tudi Belgijci, ki so se proti Japoncem vrnili iz izgubljenega položaja, nato pa so ugnali favorizirane Brazilce. Po porazu v polfinalu pa jih jutri čaka nehvaležen obračun za tretje mesto z Angleži, proti katerim so se Hrvati še tretjič v izločilnih bojih vrnili iz rezultatskega zaostanka. To pa pomeni, da so vsakič tudi zadeli.

Če temu dodamo še tri zmage v skupinskem delu, potem lahko ugotovimo, da so hrvaški nogometaši zatresli mrežo tekmecev na vseh šestih odigranih tekmah v Rusiji. Hrvaška in Francija imata sicer kratek popis medsebojnih dvobojev. Je pa soočenje v polfinalu SP leta 1998, ki je z 2:1 pripadlo Francozom, tedanjim akterjem ostalo v posebnem spominu. Tudi francoskemu selektorju Didierju Deschampsu, ki bo po Brazilcu Mariu Zagallu in Nemcu Franzu Beckenbauerju poskušal postati šele tretji, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka kot nogometaš in selektor. Na hrvaški strani ne bo srečal starih znancev, zato pa se več soočenj obeta med klubskimi soigralci.

Zadnji francoski branik pred golom predstavlja naveza Barcelone in Reala Samuel Umtiti-Raphael Varane, ki bosta z budnim očesom spremljala Luko Modrića in Ivana Rakitića. Soigralca iz Juventusa Mario Mandžukić in Blaise Matuidi imata prav tako širok razpon gibanja. Še največ bližnjih srečanj se obeta na boku - desnem hrvaškem in levem francoskem - kjer bosta prodirala Šime Vrsaljko in Lucas Hernandez iz madridskega Atletica, od koder seveda prihaja tudi Antoine Griezmann. Glavno francosko grožnjo pa predstavlja Kylian Mbappe, ki ga Danijel Subašić zelo dobro pozna iz skupnega obdobja pri Monacu.


Komentar novinarja

Aleš Sorta

Dvajset let pozneje

Francija in Hrvaška sta pred 20 leti spisali najlepši poglavji svojih nogometnih zgodovin. Do svetovnega prvenstva v Rusiji, kjer utegne po dobrih 100 letih spet priti do revolucije, tokrat nogometne. Hrvaška je le še korak oddaljena od najodmevnejšega (športnega) uspeha, s prebojem v veliki finale pa je že prekosila ognjeni rod, ki je leta 1998 v krstnem nastopu izbrane vrste na SP prišel do tretjega mesta. Zdaj ima v rokah najmanj srebro, ki ga seveda želi v nedeljo pozlatiti. Nogometna ...

Preberi več

Najbolj brano