Finale bo ognjen!

Hrvaška je v finalu nogometnega svetovnega prvenstva. Ne skrbite, ko boste prebrali takšen stavek, ne boste se kmalu zbudili in prekinili najlepšega sna, je včeraj pomirjal Novi list. “Ognjene legende, zdaj pa po zlato,” je pisal Večernji list, ki poudarja, da je sredina zmaga nad Anglijo največja v zgodovini hrvaškega nogometa.

 Foto: Xinhua/STA
Foto: Xinhua/STA

ZAGREB > Noben stavek ne more približati niti opisati občutka, ko se je polfinalna tekma proti Angliji končala, igralci pohiteli eden drugemu v objem, navijači pa padli v trans. “Ta občutek, ko srce hoče skočiti iz kože in ko vse v telesu eksplodira od občutkov. Ko solze tečejo brez kakršnega koli nadzora. Ko se ponos razširja okrog tebe kot sevanje. Ko je težko obrzdati strasti in obdržati v sebi tisto racionalno,” navaja reški časnik Novi list ter sklepa: “Naj bo kot večnost.”

Bolj nori kot kadarkoli

“Pazite se nas, Francozi, zdaj smo močnejši, pogumnejši, trdnejši in bolj nori kot kadarkoli,” pa je tekmecem hrvaških nogometašev v nedeljskem finalu v Moskvi sporočil Večernji list. Spominja, da Hrvaška v petih tekmah doslej ni premagala Francije, zato ima še dodatni motiv. “Zmaga v finalu bo sladka in opojna kot najboljše francosko vino,” dodaja v prispevku z naslovom “Veličastno”. Poudarja, da “hrvaška sreča odmeva v vesolju.”

Hrvaški finale je čudež, prekrasna pravljica v Moskvi, še korak do naslova svetovnih prvakov, ocenjuje Jutarnji list, ki poroča o “rdeče-beli rapsodiji.” “Mi nimamo jedrske bombe, zato pa imamo jedrske igralce, ki jih je do zmage vodila hrvaška enotnost in vera v boga,” je za zagrebški časnik povedal priljubljeni hrvaški trener Miroslav Ćiro Blažević, ki je na mundialu 1998 v Franciji s hrvaško nogometno reprezentanco osvojil bronasto medaljo.

V avtu spekel odojka

Naši nogometaši so dosegli neverjeten uspeh, do živega jim niso mogli niti Angleži, poudarja Slobodna Dalmacija, ki poroča o evforiji, ki je v sredo zvečer zajela Hrvaško. “Proslavljalo se je na vsakem koraku, a eden najbolj norih in najbolj originalnih navijačev je bil Zagrebčan, ki je v avtomobilu sredi mesta pekel odojka na ražnju,” še navaja splitski časnik, ki je objavil fotografijo osebnega avtomobila karavan, v katerem je bil v toplotno izoliranem zadnjem delu vozila ogenj in odojek na ražnju.

Hrvaški tisk je včeraj tudi poročaL, da so se na Hrvaškem med nogometnim prvenstvom do 7. julija s porabo približali rekordnim zneskom pred lanskim novoletnim praznikom. Davčna uprava je objavila podatek, da je sprejela računov za skoraj 13 milijard kun (1,75 milijarde evrov), kar je bilo za približno 110 milijonov evrov manj kot decembra lani. Obenem pa so med mundialom porabili za 95 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani, ko so seštevali predvsem denar od turizma.


Najbolj brano