Soča terja izmenjavo podatkov o pasteh

Nesreča slovaškega kajakaša je opozorilo in izziv za še večjo varnost na reki Soči. Pravila igre so znana in dogovorjena med občinami ob Soči, nesreč je zadnja leta vse manj. Toda hudourniška reka vedno preseneča z visokim in nizkim vodostajem, ki vsak po svoje skrivata pasti. Slovaškega kajakaša je presenetila nizka voda s pastjo, ki jo v visoki vodi niso opazili.

Na tem odseku Soče se je v ožini z brzicami pod Kal Koritnico zgodila nesreča. Moč deroče vode ni dopustila, da bi ponesrečenca rešili.   Foto: Goran Komac
Na tem odseku Soče se je v ožini z brzicami pod Kal Koritnico zgodila nesreča. Moč deroče vode ni dopustila, da bi ponesrečenca rešili.  Foto: Goran Komac

POSOČJE > Za drevo, ki je bilo v soteski Zmuklica pod Kal Koritnico usodno za slovaškega kajakaša, naj bi mnogi vedeli. Zdi se, da je obveščanje o nevarnosti v tem primeru zatajilo. Dobrodošlo bi bilo, če bi v prihodnje vsi, ki bi karkoli opazili v reki, takoj obvestili odgovorne, da bi odstranili nevarne ovire. “Slišal sem, da naj bi v vodi bilo deblo, nisem ga videl, ker naša agencija na tem odseku ne vozi turistov. Tudi za drevo nad sotesko, ki bi se lahko zrušilo v vodo, sem slišal. Takih pasti je v Soči mnogo, vseh ni možno odstraniti,” pravi poznavalec Soče in dolgoletni vodnik raftov Goran Komac.

Dejstvo je, da Soča s pritoki nikoli ne bo popolnoma varna, ker gre za nepredvidljivo hudourniško reko. Prav zato je vabljiva za obiskovalce.

Kanjon Zmuklica pri Kal Koritnici, kjer se je zgodila nesreča z utopitvijo kajakaša, je po oceni kajakaških poznavalcev zahteven, ni pa nevaren.

Deblo so odstranili

Včeraj se je Goran Komac odpeljal na mesto nesreče, da bi preveril, ali je deblo še v vodi. “Ni ga, so ga odstranili,” je sporočil. Kot pravi Matjaž Černuta iz bovškega gasilskega društva, so gasilci obe debli včeraj izvlekli iz soteske: ”Poseg je bil zapleten, drevo smo iz vode izvlekli s pomočjo jeklenic. Odzovemo se vedno, ko nas medobčinska uprava ali pa podjetje Stritih, ki skrbi za plovno pot, pokličeta na pomoč. Plačilo za naše delo namenjamo za nakup opreme in delovanje gasilskega društva. Najbolj pomembno pa je, da odstranimo pasti, ki bi bile lahko usodne za tiste, ki plujejo po Soči,” pravi Černuta. Opozarja, da je vsak, ki bi karkoli problematičnega opazil na plovni poti, dolžan, da čim prej o tem seznani odgovorne.”

Za urejanje plovne poti je odgovorno podjetje Stritih z enajstimi športnimi agencijami. Na javnem razpisu so bili zaradi nižje cene in po preverjanju vseh usposobljenosti uspešnejši od predhodnikov Giz rafting Dolina Soče. Kot pravi Jernej Stritih, so v spomladanskem času odstranili veliko ovir v rekah, zlasti na najbolj izpostavljenih odsekih na relaciji Srpenica Trnovo. “ Za deblo v ožini pod Kal Koritnica pa res nismo vedeli in resnično obžalujem, da nam tisti, ki so zanj vedeli, tega niso sporočili. Vse informacije so na voljo na spletni strani soča plovba, na kateri stalno posodabljamo in obveščamo o pasteh na reki.”

Večja obveščenost, manj nesreč

Zadnja leta se število nesreč na Soči zmanjšuje tudi zaradi boljšega obveščanja. Ob Soči so na vstopno izstopnih mestih informativne table z informacijami o zahtevnosti reke. Ni več avanturistov, ki bi se brezglavo spuščali z raftom ali kajak0m po najbolj nevarnih odsekih, kot je, denimo, Katarakt med Trnovim ob Soči in Kobaridom. Občine Bovec, Kobarid in Tolmin skupaj sprejemajo odloke o urejenosti dostopa do Soče in čim bolj varni plovbi, veliko pravil igre pa ureja država.


Komentar novinarja

Igor Mušič

Debla ne znajo govoriti

Torkova smrt slovaškega kajakaša, ki se je ob prevračanju na brzicah Soče na Bovškem nesrečno zataknil v veje pod vodo skritega debla, je slaba popotnica v vrhunec plovne sezone na naši najlepši reki. Prezgodaj je še, da bi dokončno sodili o krivdi in krivcih. Ni namreč jasno, zakaj se je nesrečni kajakaš prevrnil. Ali sta on in njegov vodnik imela dovolj znanja in informacij? Ali je nesrečnika morda v nepravem trenutku izdalo zdravje? Ne glede na to je tragičen dogodek potrebno vzeti kot ...

Preberi več

Najbolj brano