Debla ne znajo govoriti

Torkova smrt slovaškega kajakaša, ki se je ob prevračanju na brzicah Soče na Bovškem nesrečno zataknil v veje pod vodo skritega debla, je slaba popotnica v vrhunec plovne sezone na naši najlepši reki. Prezgodaj je še, da bi dokončno sodili o krivdi in krivcih. Ni namreč jasno, zakaj se je nesrečni kajakaš prevrnil. Ali sta on in njegov vodnik imela dovolj znanja in informacij? Ali je nesrečnika morda v nepravem trenutku izdalo zdravje?

Ne glede na to je tragičen dogodek potrebno vzeti kot opozorilo, da so za varno veslanje na divji hudourniški Soči potrebne skrbne priprave veslačev, vodnikov, tistih, ki skrbijo za vzdrževanje bregov in čiščenje reke, predvsem pa hitro izmenjevanje informacij med akterji veslaškega turizma na Soči o spremembah ob in v reki, da bi bile ovire čim prej odstranjene. Debla - niti podvodna, niti plavajoča - pač ne znajo govoriti. Glede na doslej znane podatke je namreč mogoče sklepati, da so informacije o nevarni podvodni oviri na mestu nesreče neformalno krožile že precej pred tragičnim dogodkom, niso pa pravočasno prišle do ušes odgovornih, ki so sicer sposobni hitro ukrepati. Nekaj ur po nesreči so bile podvodne naplavine že odstranjene.

“Za varno veslanje je potrebno hitro izmenjavanje informacij med obiskovalci in pristojnimi službami.“

Zato velja odslej poziv vsem, ki opazijo naplavine v reki, da natančne podatke o videnem sporočijo na elektronski naslov info@soca-plovba.si. Skrbnik spletne strani www.soca-plovba.si, bo v najkrajšem času tam poskrbel za obvestila kajakašem o nevarnosti (tudi v angleščini, nemščini in italijanščini) in za aktiviranje usposobljenih. Letos za čiščenje Soče skrbi podjetje Stritih v sodelovanju z gasilci.

Statistika sicer pravi, da se število nesreč na Soči zmanjšuje. Posamičnih avanturistov je vse manj. Turisti večinoma odhajajo na zahtevnejše spuste z vodniki. Pregled naših zapisov o kajakaških nesrečah na Soči v zadnjem obdobju kaže, da v težave zaidejo predvsem tujci, ki reko praviloma manj poznajo.

Osnov za obsodbe ali paniko ni, vendar pa Soča kot hudourniško divja in spremenljiva alpska reka zahteva od obiskovalcev spoštovanje in nenehno izpraševanje vsaj o naslednjem: Ali znamo dovolj, ali smo ažurno obveščeni in primerno telesno pripravljeni za njene soteske? Če o tem nismo prepričani, izberimo raje njene ravninske odseke.


Preberite še


Najbolj brano