Separacija deli gramoz in ljudi

Separacija Doline zadnje čase ne sortira le gramoza iz Soče, deli tudi ljudi. Nekateri so odločno proti načrtovani dodatni predelavi gradbenih odpadkov in asfaltni bazi, drugi pravijo, da bistveno večjih vplivov na okolje ne bo in da je še najboljše, če je vsa zoprnija na isti lokaciji, ki je že dolgo degradirana. Dovolil jo je tudi občinski prostorski načrt.

Doljani so razumljivo nervozni, ker brnenje separacije poslušajo že skoraj tri desetletja. So najbolj na udaru. Volčani so bližje, toda zaradi konfiguracije terena jim je s hrupom prizaneseno. Oboji imajo od separacije koristi v obliki brezplačnega materiala za lokalne naložbe.

“Kam bi del” ves ta material iz Soče in gradbenega za predelavo je vprašanje, ki se spogleduje z gordijskim vozlom.

Dejstvo je, da separacija ob Soči degradira zavarovano okolje in ne gre skupaj z trajnostnim turizmom. Zgrajena je bila v začetku 80-tih let, ko o turizmu na Tolminskem in o Naturi 2000 ni bilo ne duha ne sluha. Res pa je tudi, da hudourniška Soča s pritoki prinaša na tisoče ton materiala, ki ga je treba odstraniti, da reke ne bi poplavljale. “Kam bi del” ves ta material iz Soče in gradbenega za predelavo, ki nastaja ob rekonstrukcijah cest in rušenju objektov, je vprašanje, ki se spogleduje z gordijskim vozlom. Naj ga predelajo čim bližje ali naj ga po ozkih cestah prevažajo okoli, denimo po preobremenjeni proti Novi Gorici in potem nazaj v Posočje? Že dolgo tega so se s prostorskim načrtom odločili za predelavo doma. Ne le na Dolinah, temveč na mnogih drugih lokacijah ob rekah.

Idealna rešitev bi bila, če bi v bližini Soče našli zaprto in nenaseljeno dolino brez potoka, od koder se hrup in prah ne bi širila in bi do nje lahko speljali kratko cesto za tovornjake. To je v Posočju skoraj misija nemogoče. Bi bilo pa iskanje take lokacije lahko izziv za posodabljanje občinskega prostorskega načrta. Če bi jo našli, bi tudi separacijo, s predelavo in asfaltno bazo vred, preselili proč od Soče.

Zdajšnje soočanje različnih pogledov o separaciji je lahko zgolj koristno. Opozarja na iskanje čim boljših rešitev v občutljivem okolju. Je pa za laika težko razumljivo, da separacija lahko nemoteno gnezdi sredi zavarovanega okolja in da celo načrtuje širjenje dejavnosti, medtem ko nekaj sto metrov proč ni možno speljati potke skozi gozd in brvi čez Sočo za varno povezavo med Volčami in Tolminom.


Preberite še


Najbolj brano