Ko zadiši po rumenem ...

V nedeljo je bil v grajskem vrtu Ozeljan Praznik polente, ki so ga člani turističnega društva Šmihel - Ozeljan letos organizirali že 18. zapovrstjo. V tekmovanju kuhanja polente se je pomerilo pet sosednjih društev, na prireditvi pa so skuhali in z različnimi prilogami postregli več kot 350 kilogramov koruzne in krompirjeve polente.

Zvrnili so več kot 350 kilogramov polente.  Foto: Leo Caharija
Zvrnili so več kot 350 kilogramov polente.  Foto: Leo Caharija

OZELJAN > Za naziv kuharja najboljše polente so se potegovali člani iz društev Loke-Kromberk, Osek, Vitovlje in, letos prvič, Nova Gorica. Sodelovalo je tudi domače balinarsko društvo. Zmagala je polenta turističnega društva Osek, ki je prejelo zaslužen pršut. V igri Sreča v polenti, pri kateri se pod eno od rezin skriva znak za nagrado, se je sreča nasmehnila Novogoričanki, ki je za nagrado dobila prašiča.

Člani turističnega društva Šmihel-Ozeljan so kuhali koruzno in krompirjevo polento ter jo ponujali z odličnimi prilogami. Golaž in pršut gresta obiskovalcem najbolj v slast, drzni pa si privoščijo tudi bolj zahtevne priloge, kot so polenovka, bučke, vampi ali grah. Skuhali so kar 280 kilogramov rumene polente iz koruznega zdroba in 80 kilogramov krompirjeve polente.

Je organizatorje motilo nestabilno, nevihtno vreme? “Rumena barva turističnega društva, čudoviti zvoki Ansambla Jerneja Kolarja, D'Palinka banda in navdušenje obiskovalcev so bili močnejši od oblakov dežja ter jih pregnali in na grajskem vrt Ozeljan je zasijalo veliko rumeno sonce,” odgovarjajo.


Najbolj brano