Italijanski policisti poostreno nadzirajo obmejni pas

Tržaški in goriški policisti od ponedeljka ob italijansko-slovenski meji izvajajo poostren nadzor, s katerim želijo preprečiti ilegalne migracije. O tem so, kot pojasnjujejo na generalni policijski upravi, obvestili policijski upravi v Kopru in Novi Gorici, ki mejita na Italijo.

Tovrstni prizori so od ponedeljka pogostejši. Foto: Pierluigi Bumbaca
Tovrstni prizori so od ponedeljka pogostejši. Foto: Pierluigi Bumbaca

TRST, GORICA > Italijanski policisti niso ves čas ob meji, je pa v teh dneh veliko večja verjetnost kot sicer, da ustavijo voznike, ki se iz Slovenije pripeljejo v Italijo in jih temeljito preverijo. V bližini nekdanjega mejnega prehoda Škofije in okolici jih včeraj sredi dneva ni bilo opaziti, so pa pogosteje ob nekdanjih maloobmejnih prehodih, ki jih očitno dobro poznajo tudi ilegalni migranti.

Tržaškim policistom pomaga približno 50 kolegov iz Padove in Firenc. Na območju nekdanjega mednarodnega mejnega prehoda Vrtojba pa so policisti redni “gostje”. V Štandrežu in okolici ustavljajo sumljiva vozila, še posebej s tujimi registrskimi oznakami.

Ni (še) potrebe po mešanih patruljah

Na vprašanje, ali sta ministrstvo za notranje zadeve in policija seznanjena s poostrenim nadzorom, ki ga izvajajo italijanski policisti, je Drago Menegalija z generalne policijske uprave odgovoril, da so bili s tem seznanjeni predstavniki policije na regionalni ravni, torej predstavniki policijskih uprav Koper in Nova Gorica. “Na nedavnem srečanju vodstev mejnih policij obeh držav v Gorici je bila skupna ocena obeh držav, da trenutno ni potrebe po dodatnih oblikah sodelovanja vzdolž meje, na primer mešanih patruljah ter da se obseg sodelovanja ne spreminja,” je pojasnil Menegalija.

Dodal je, da trenutno sodelovanje poteka v obliki izmenjav podatkov, izvajanju sporazumov o vračanju, obveščanju o ugotovitvah analiz tveganja in podobno. Istočasno pa tudi slovenska policija redno izvaja ukrepe za preprečevanje in odkrivanje ilegalnih migracij na notranji meji z Italijo. Sicer pa, kot dodaja Menegalija, poostreni nadzor italijanskih varnostnih organov časovno sovpada s ponovno uvedbo mejnega nadzora Avstrije na mejah z Nemčijo in Italijo zaradi zagotavljanja varnosti na neformalnem srečanju ministrov za notranje zadeve v Innsbrucku.

Nadzor je nujen

Uvedbo poostrenega nazora je pozdravil predsednik deželne vlade Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga, sicer član Lige Mattea Salvinija. Ob tem izpostavlja odlično sodelovanje s Slovenijo, pa tudi dejstvo, da je nujno nadzorovati točke, prek katerih ilegalni migranti vstopajo na italijansko ozemlje.

“Mislim, da je to prava pot za zagotavljanje varnosti našim državljanom in zmanjšanje pritiska na naše območje, kjer je že na tisoče prosilcev za mednarodno zaščito,” je dejal Fedriga.

Po zagotovilih italijanskih varnostnih organov poostreni nadzor ne bo vplival na pretok prometa, saj ga izvajajo predvsem na območjih, kjer je promet redek.


Najbolj brano