Na mizi vroča portoroška poravnava

Občina Piran in Marina Portorož sta se sporazumeli o vseh nerešenih vprašanjih. Teh ni bilo malo: od koncesnine za portoroško marino do Parka sonce in načrtov za Termalno riviero. Če bodo piranski občinski svetniki na seji prihodnji teden potrdili poravnavo, bo spor, ki se je razplamtel v preteklih letih, dokončno rešen.

 Dogovor omenja tudi  možnost razširitve marine v zameno za 
občinsko upravljanje s kanalom Fazan. Foto: Tomaz Primozic/FPA
Dogovor omenja tudi možnost razširitve marine v zameno za občinsko upravljanje s kanalom Fazan. Foto: Tomaz Primozic/FPA

PORTOROŽ > Predlog ureditve razmerij med Občino Piran in Marino Portorož je prepreden z varovalnimi določbami - če bo Marina odstopila, če piranski občinski svet ne bo potrdil ... Nadzorni svet Marine Portorož je k poravnavi s piransko občino že dal soglasje, o tem naj bi danes odločala tudi skupščina marine, nato pa se bo o dokumentu prihodnji torek predvidoma izrekel še piranski občinski svet.

Sprejem skupnega sklepa vključuje soglasje k besedilu poravnave, sprejem spremenjenega odloka o koncesiji za Marino Portorož, sprejem občinskega podrobnega prostorskega načrta za Termalno riviero ter menjavo in prodajo zemljišč- med drugim naj bi občina pridobila Park Sonce, Marina pa bi postala lastnica otoka znotraj svojega območja upravljanja. Menjava in medsebojna prodaja nepremičnin naj bi se zgodila 15 dni po objavi sklepa o sprejemu prostorskega akta za Termalno riviero.

Svetniki enkrat že bili za

Dogovor glede ključnih vprašanj med piransko občino in Marino Portorož glede ključnih vprašanj je že aprila podprl piranski občinski svet. Nova koncesijska dajatev za marino bi po novem znašala 180.000 evrov, pri čemer zdaj Marina Portorož plačuje dobrih 50.000 evrov (dodatna polovica dajatve pa vključuje vlaganja v infrastrukturo), čeprav je piranski občinski svet pred dvema letoma sprejel sklep o 260.000 evrov koncesnine.

Dogovor omenja tudi možnost razširitve marine v zameno za občinsko upravljanje s kanalom Fazan. Občina in Marina sta se namreč pred leti zapletli v spor, ki je imel za posledico ukinitev brezplačnega parkirišča pred marino, ograditev Parka sonce in sprejem zvišane dajatve za portoroško marino.

Za razvoj Lucije

“Predlog poravnave je rezultat zelo trdih pogajanj, ocenjujem pa, da smo bili v njih učinkoviti in uspeli izposlovati dober dogovor. Pomembno je, da ne gre za le še en delni kompromis, ampak celovit sporazum, ki rešuje vsa odprta vprašanja med Občino Piran in Marino Portorož na način, ki zagotavlja uresničevanje in varovanje javnega interesa, hkrati pa odpira nove razvojne priložnosti marine in celotne Lucije,” je dejal piranski župan Peter Bossman. Prvi mož Marine Portorož Sebastjan Selan pa včeraj ni bil dosegljiv za komentar. Stroški poravnave, ki jo je vodila ljubljanska odvetniška pisarna Stojana Zdolška, še niso znani, dogovorjeno pa je, da si jih bosta obe strani delili.

“Ni več pomembno, ali je več dobil eden ali drugi. Zdaj je treba premaknit stvari naprej. Park sonce krajani uporabljamo, želimo pa si, da bi uredili še dodatno razsvetljavo in okolico,” meni Franko Fičur, predsednik Krajevne skupnosti Lucija. Obeta si tudi, da bo Marina čimprej uresničila naložbo v termalno riviero.


Komentar novinarja

Nataša Čepar

Enemu se najbolj smeji

Sebastjan Selan, direktor Marine Portorož, se na predstavitvi sejma Internautice, aprila leta 2016, ni mogel spomniti, kako se imenuje novi ruski lastnik Parka sonce. Za pomoč se je obrnil na Sandija Bonaco, ki je njegova desna roka, a je tudi njega spomin pustil na cedilu. Pol leta kasneje naj bi ta Rus odstopil od pogodbe, piranska občina in Marina Portorož pa sta začeli postopek mediacije, ki jo je vodil znani ljubljanski odvetnik Stojan Zdolšek. Da je skrivnostni kupec parka sploh kdaj ...

Preberi več

Najbolj brano