Skomina domov po treh tekmah

Slovenska sodniška ekipa je zaključila s svojimi nastopi na svetovnem prvenstvu. Mednarodna nogometna zveza je včeraj sporočila imena sodnikov za zaključne dvoboje, med njimi pa ni Koprčana Damirja Skomine.

Damir Skomina je v Rusiji dvakrat upravičeno pokazal rdeči 
karton. Foto: Xinhua/STA
Damir Skomina je v Rusiji dvakrat upravičeno pokazal rdeči karton. Foto: Xinhua/STA

RUSIJA > Alireza Fagani (Iran), Malang Diedhiou (Senegal), Mark Geiger (ZDA), Cesar Arturo Ramos Palazuelos (Mehika), Andres Cunha (Urugvaj), Nestor Pitana (Argentina), Sandro Ricci (Brazilija), Matthew Conger (Nova Zelandija), Björn Kuijpers (Nizozemska), Cuneyt Cakir (Turčija) Milorad Mažić (Srbija) in Gianluca Rocchi (Italija) torej še ostajajo v Rusiji za zaključne boje.

Na seznamu je dvanajst imen, preostale pa so še štiri tekme, kar pomeni, da vsi ne bodo dobili priložnosti. Nekateri med njimi bodo v vlogi četrtega sodnika, kot denimo Mehičan Ramos Palazuelos na prvi polfinalni tekmi med Belgijo in Francijo.

Damir Skomina je s svojima pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertom Vukanom sodil na treh tekmah. Ognjeni krst na svetovnem prvenstvu (SP) je 41-letni Koprčan prestal na tekmi skupinskega dela med Japonsko in Kolumbijo. V statistiko 21. SP se je vpisal kot prvi sodnik, ki je posegel po rdečem kartonu. Upravičeno. Na drugi tekmi med Anglijo in Belgijo ni imel prezahtevnega dela. Obe ekipi sta si namreč že zagotovili napredovanje v izločilne boje in sta na igrišče poslali rezerviste, je pa morala slovenska sodniška ekipa ohraniti potrebno zbranost.

Skomina se je prepričljivo odzival tudi na dvoboju osmine finala med Švico in Švedsko. Po splošnem prepričanju je na treh dvobojih ob nekaj spodrsljajih - a ne usodnih - pustil dober vtis. Pokazal je osem rumenih kartonov in dva rdeča, dosodil pa tudi eno enajstmetrovko. Pri drugi je na tekmi med Švedi in Švicarji po ogledu video posnetka spremenil odločitev. Pravilno. Morda se je nadejal, da bi lahko dobil še kakšno tekmo v zaključni fazi, a je ekipa, zbrana okrog glavnega sodniškega nadzornika na SP v Rusiji Pierluigija Colline, očitno menila drugače.

Težko je sicer verjeti, da bodo še na drugem zaporednem mundialu finalno tekmo sodili njegovi italijanski rojaki z Rocchijem na čelu. Zaključno dejanje 15. julija bo sicer pripadlo nogometašem evropskih ekip, ni pa nujno, da bo tudi sodniška ekipa s stare celine. Od preostalih dobro kotirajo predvsem delnice Iranca Faganija in Argentinca Pitane. Slabega vtisa pa ni pustil niti Senegalec Diedhiou.

Kakorkoli, za Skomino je tretjega velikega reprezentančnega tekmovanja po evropskih prvenstvih leta 2012 in 2016 v vlogi glavnega sodnika konec. Koprski sodnik, ki je že delil pravico na nekaj polfinalnih tekmah lige prvakov in finalu evropske lige, ima lahko pred sabo še štiri sezone na mednarodni ravni. To pa pomeni, da bi lahko sodil tudi na SP v Katarju leta 2022.


Najbolj brano