Enemu se najbolj smeji

Sebastjan Selan, direktor Marine Portorož, se na predstavitvi sejma Internautice, aprila leta 2016, ni mogel spomniti, kako se imenuje novi ruski lastnik Parka sonce. Za pomoč se je obrnil na Sandija Bonaco, ki je njegova desna roka, a je tudi njega spomin pustil na cedilu. Pol leta kasneje naj bi ta Rus odstopil od pogodbe, piranska občina in Marina Portorož pa sta začeli postopek mediacije, ki jo je vodil znani ljubljanski odvetnik Stojan Zdolšek. Da je skrivnostni kupec parka sploh kdaj obstajal, bi Selanu, nekdanjemu šefu obveščevalno-varnostne službe Sova, težko verjeli.

Spor med občino in Marino se je leto pred tem začel zaradi težav z menjavo parcel pri sprejemu prostorskega akta za Marinino termalno riviero, ki so ga nato umaknili, nadaljeval pa z odpovedjo brezplačnega makadamskega parkirišča pred marino in ograditvijo Parka sonce ter grožnjami občine, da bo Marino razlastila in ji zaračunala več kot petkratno koncesnino. Vse skupaj je bilo videti - s prepovedjo uporabe parka na čelu - precej neresno.

Po dobrih treh letih pa se, kot kaže, reševanje težav med občino in Marino vendarle bliža (srečnemu) koncu.

Po dobrih treh letih pa se, kot kaže, reševanje težav med občino in Marino vendarle bliža (srečnemu) koncu. Nekateri sicer opozarjajo, da je bila občina preveč popustljiva pogajalka in je za Park sonce plačala previsoko ceno - med drugim se je odpovedala otoku pred marino, koncesijsko pogodbo, ki se s podaljšanji izteče leta 2083, pa lahko Marina - ne samo edina prekine - pač pa tudi podaljša še za 15 let. Z vidika občanov je dogovor vsekakor dobrodošel. V parku bodo v prihodnje postavili še prireditveno prizorišče z obeležitvijo nekdanje železniške postaje Parenzane. V bližini naj bi zgradili tudi nov zdravstveni dom in uredili parkirišče. Neugledno in zaraščeno podobo središča turističnega kraja pa še naprej daje Marinino zemljišče, kjer bodo v skladu z novim dogovorom zgradili termalno riviero.

Na sprejem poravnave čakajo tudi kupci, ki za Marino že vsaj pol leta stojijo v vrsti. Ti naj bi bili portoroška družina Polič, ljubljanski podjetnik Darko Martin Klarič, Srb Miodrag Kostić in singapurska korporacija Sutl. A je ves čas slišati, da se Bojanu Petanu, prvemu možu DZS, ki Marino obvladuje prek Term Čatež, nikamor ne mudi s prodajo. Zaveze do bank upnic gor ali dol! Termalna riviera pa je tako ali tako njegov posel.


Preberite še


Najbolj brano