Vida jo je odnesel le z opominom

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je le nekaj ur po tem, ko je odprla preiskavo o primeru političnih sporočil hrvaškega nogometnega reprezentanta Domagoja Vide, sporočila, da hrvaškega nogometaša ne bo suspendirala in da bo lahko igral na polfinalni tekmi proti Angliji.

Hrvaškemu nogometnemu reprezentantu Domagoju Vidi. Foto: Vir: Wikipedia
Hrvaškemu nogometnemu reprezentantu Domagoju Vidi. Foto: Vir: Wikipedia

SOČI > Hrvat jo je odnesel le z opominom in grožnjo, da ga bodo v primeru ponovitve prekrška kaznovali.

Vida je skupaj s članom strokovnega štaba Ognjenom Vukojevićem posnel video, v katerem sta nekdanja člana kijevskega Dinama zmago posvetila Ukrajincem, ki so v političnem oziroma vojnem sporu z Rusi, vojna na polotoku Krimu je že terjala več kot 10.000 življenj.

Navijači hrvaške nogometne reprezentance so zmago proti Rusiji in uvrstitev v polfinale svetovnega prvenstva bočno proslavili tudi na Dunaju, kjer živi in si služi kruh ogromno Hrvatov. Žal pa pri proslavi ni šlo brez incidentov, navijači so se se celo spopadli s policijo. V lokalih, ki jih imajo v lasti ljudje iz nekdanje skupne države, so tekmo spremljali organizirano, že med njo je policija zabeležila več kršitev zakona o pirotehničnih sredstvih, v dveh primerih je prišlo do težjih poškodb, eno dekle bo najbrž ostala na eno oko slepa, druga pa na eno uho gluha. Policija se je pritoževala, ker so navijači blokirali promet, po posredovanju pa so policiste začeli obmetavati s pirotehniko, steklenicami in drugimi predmeti. Štirje policisti so bili poškodovani, od tega je moral eden od njih pomoč poiskati v bolnišnici. Policisti so aretirali tri navijače, skupno pa so napisali 11 kazenskih prijav zaradi kršenja zakona o pirotehničnih sredstvih, 54 prijav zaradi kršenja prometnega zakona, štiri prijave zaradi zadanih poškodb organom reda, tri prijave zaradi oviranja policijskega dela in dve prijavi proti neznancem, ki so povzročili težke telesne poškodbe.

"Slava Ukrajini" je v videu dejal Vida, s sloganom, ki se je pojavljal v času ukrajinske revolucije, pa močno razjezil Ruse. "Politična, nacionalistična in rasistična sporočila se na svetovnem prvenstvu ne smejo pojavljati, če pa se, jih je treba kaznovati," je dejal član ruskega parlamentarnega športnega komiteja Dimitrij Šviščjov.

Pozneje se je Vida ruskim medijem opravičil, trdi, da je bila to le šala: "Rad imam tudi Ruse, najino sporočilo ni bilo resno, ni imelo nobeno povezavo s politiko."


Najbolj brano