Kdo bo nasledil Lea Messija?

Potem ko so se že pred polfinalnimi soočenji poslovili trije najbolj izpostavljeni posamezniki Lionel Messi, Cristiano Ronaldo in Neymar, je vznemirljivo tudi vprašanje, kdo bo najboljši nogometaš 21. svetovnega prvenstva.

Ob dobrih igrah hrvaške reprezentance je tudi Luka Modrič eden 
od kandidatov za prestižni naziv najboljšega igralca na svetovnem 
prvenstvu. Foto: Xinhua/STA
Ob dobrih igrah hrvaške reprezentance je tudi Luka Modrič eden od kandidatov za prestižni naziv najboljšega igralca na svetovnem prvenstvu. Foto: Xinhua/STA

RUSIJA > Tri posamična priznanja: zlati čevelj, zlato žogo in zlato rokavico podeljujejo že od vsega začetka, torej od krstnega svetovnega prvenstva (SP) leta 1930. Ni nujno, da nogometaš, ki je zaznamoval posamezni mundial, izhaja iz zmagovalne ekipe. Nazadnje se je to primerilo leta 1994, ko je Brazilija osvojila naslov svetovnega prvaka, Romario pa je bil izbran za najboljšega nogometaša zaključnega turnirja. Pred štirimi leti je zlata žoga SP denimo pripadla Lionelu Messiju, ki je z Argentino klonil v finalu, pred osmimi pa Diegu Forlanu, ki je z Urugvajem prišel do polfinala.

V vsakem primeru pa gre najboljšega posameznika iskati iz preostalih reprezentanc na turnirju, torej Francije, Belgije, Anglije in Hrvaške, kjer po prikazanem izstopa Luka Modrić. Hrvaški vezist, ki je imel pomembno vlogo tudi pri zmagoslavju madridskega Reala v ligi prvakov, bi lahko ob zgodovinskem uspehu z reprezentanco vložil tudi kandidaturo za osvojitev zlate žoge, prestižnega priznanja za najboljšega nogometaša v letu 2018.

Pri Angliji je prvo ime nedvomno Harry Kane, ki se mu nasmiha zlati čevelj SP za najboljšega strelca. Pred najbližjim zasledovalcem, ki z reprezentanco nadaljuje pot v Rusiji, Belgijcem Romelujem Lukakujem, ima dva gola naskoka (6:4). Vsako od reprezentanc čakata v preostanku turnirja še dve tekmi, strelski rekord na posamičnem SP, ki ga s 13 zadetki z zaključnega turnirja leta 1958 drži Francoz Just Fontaine, pa seveda ostaja nedosegljiv. Zadnji, ki je združil posamični lovoriki za najboljšega nogometaša in najboljšega strelca je bil Italijan Salvatore Schillaci na domačem SP leta 1990. Mario Kempes ima edini trojčka. Leta 1978 je posamični priznanji zabelil z najpomembnejšo lovoriko, naslovom svetovnega prvaka z Argentino.

Le enkrat se je zgodilo, da je bil najboljši vratar hkrati tudi najboljši nogometaš SP. Leta 2002 sta obe priznanji pripadli Oliverju Kahnu, ki je z nemško reprezentanco klonil v finalu SP proti Braziliji. Morda bi dosežek lahko ponovil belgijski vratar Thibautu Courtoisu. Tudi sicer so čuvaji mreže imeli vidno vlogo v zasedbah polfinalistov. Če ne prej, pa pri izvajanju enajstmetrovk. Nemara ima še najširši nabor uravnoteženih kandidatov francoska reprezentanca.

Vsakič je zablestel kdo drug. Kylian Mbappe je izbruhnil v osmini finala z Argentino, napadalec Antoine Griezmann, branilec Raphael Varane in vratar Hugo Lloris pa so prispevali ključne poteze na izločilnem dvoboju z Urugvajem. Sicer pa na koncu (največ) šteje moštvena lovorika. Posamične si zapomnijo le najbolj zavzeti nogometni zanesenjaki.


Komentar novinarja

Aleš Sorta

Brez prekinitev ne gre

Zadetki iz prekinitev so sestavni del nogometa in imajo v razvojni dinamiki najpomembnejše postranske stvari na svetu eno ključnih vlog. Logično. V globalni nogometni krajini, kjer informacije hitro krožijo, se tudi najmanjši podrobnosti posveča največja pozornost. O zmagovalcu in poražencu odločajo malenkosti, centimetri, (ne)sreča, naposled tudi enajstmetrovke. Vsi so pripravljeni na vse, improvizacija v sodobnem nogometu ne prinaša rezultatov. Na igrišču so praviloma ekipe organizirane ...

Preberi več

Najbolj brano