Evropa bo spet prva na svetu

Polovične so možnosti, da bomo v nedeljo dobili novega svetovnega prvaka. Več bo znanega po jutrišnjem in sredinem polfinalnem obračunu. Če bi Belgija izločila Francijo, Hrvaška pa Anglijo, potem je jasno, da se bo seznam zmagovalcev najodmevnejšega nogometnega dogodka razširil na devet ekip.

Tako so Angleži dosegli vodilni zadetek na četrtfinalni tekmi proti 
Švedom. Foto: Xinhua/STA
Tako so Angleži dosegli vodilni zadetek na četrtfinalni tekmi proti Švedom. Foto: Xinhua/STA

RUSIJA > Gotovo je, da bo tako kot na prejšnjih treh svetovnih prvenstvih (SP) zmagovalna reprezentanca s stare celine. Po letu 2006 in mundialu v Nemčiji bo polfinale spet povsem evropsko obarvan. Zadnja novinka se je na večno lestvico pred osmimi leti vpisala Španija. Tudi na SP v Južni Afriki je bilo pred sklepnim soočenjem jasno, da bomo dobili novega prvaka. Tekmica Španiji je bila namreč Nizozemska, ki je izgubila vse tri finalne dvoboje (1974, 1978, 2010) in drži neslavni rekord kot najboljša druga reprezentanca na svetu brez osvojene lovorike. Nizozemci, ki so bili tudi polfinalisti SP pred štirimi leti, se na zaključni turnir v Rusijo niti niso prebili, Španiji pa je spodrsnilo že na prvi stopnički izločilnih bojev.

Zgodovinska srečanja

Privržence Francije, Belgije, Anglije in Hrvaške pa seveda zanimajo tudi primerjalna izhodišča polfinalistov 21. SP. Angleži in Francozi so osvojili po eno lovoriko, oboji pa so se veselili na domačih tleh. Angleži so se po zmagoslavju leta 1966 in četrtem mestu leta 1990 še tretjič prebili v polfinale. Francija, ki se od preostale četverice kot edina lahko pohvali tudi z naslovoma evropskih prvakov, je skupno že petič med najboljšo četverico na SP. Dvakrat se je prebila do finala, kjer ima polovičen izkupiček. Poražena je bila leta 2006, edini naslov pa je osvojila leta 1998, ko se je do mundiala v Rusiji največjega uspeha veselila Hrvaška. Že na svojem krstnem SP so se naši južni sosedje uvrstili v polfinale, nato pa se jim do zaključnega turnirja v Rusiji ni več uspelo prebiti skozi skupinsko sito. Leta 1998 je Hrvaška izgubila polfinale proti kasnejši prvakinji. Enako se je primerilo 12 let prej Belgiji. V Mehiki, kjer so se rdeči vragi do letošnjega mundiala edinkrat zavihteli med najboljšo četverico, so klonili pred Argentino. Tretje mesto so izgubili po enajstmetrovkah proti Franciji.

8 reprezentanc je doslej osvojilo naslov svetovnega prvaka.

Različne popotnice

Jutrišnji medsebojni obračun sosed z rasno pisanima zasedbama v St. Peterburgu pa bo imel bistveno večjo težo. Zanimivo je, da so se tako Francozi kot Belgijci v izločilnih bojih v Rusiji pomerili le z neevropskimi reprezentancami. Galski petelini so se soočili z južnoameriškima predstavnicama, Argentino in Urugvajem, Belgijci pa so najprej izločili Japonsko, v četrtfinalu pa še najbolj trofejno in po mnenju mnogih tudi najmočnejšo zasedbo turnirja, Brazilijo. Belgija je edina reprezentanca, ki je zabeležila pet zmag po rednem delu tekme. Francozi so v skupini remizirali z Dansko, ki je bila tudi njihov edini evropski tekmec na mundialu. Tudi Belgijci so se v Rusiji doslej soočili le z enim tekmecem s stare celine, Anglijo, ki je po enajstmetrovkah v osmini finala izločila Kolumbijo, v polfinale pa se je prebila po zmagi nad Švedsko. Hrvaška se je po treh zmagah v skupinskem delu med četverico zavihtela po boljšem izvajanju enajstmetrovk proti Danski in Rusiji. V Moskvi se bo z Anglijo prvič soočila na SP. Reprezentanci sta se večkrat srečali v kvalifikacijah. Hrvaška je Otočanom preprečila nastop na EP leta 2008, kar je bilo tudi zadnje veliko tekmovanje, ki so ga Angleži izpustili. Hrvatom so se maščevali dve leti kasneje in jim zaprli vrata SP v Južni Afriki.

Mundial leta 2010 je bil tudi edini, na katerega se Hrvati niso uvrstili. Nasploh pa je bilanca reprezentance, ki je prvič sodelovala v kvalifikacijah za veliko tekmovanje leta 1996, res zavidljiva. Spodrsnilo ji je le še v kvalifikacijah za EP 2000.


Najbolj brano