Naslov svetovnega prvaka bo ostal v Evropi

Belgijska nogometna reprezentanca je druga polfinalistka svetovnega prvenstva v Rusiji. V Kazanu je z 2:1 (2:0) premagala Belgijo. Kot prva se je v polfinale prebila Francija, ki je v Nižnjem Novgorodu ugnala Urugvaj z 2:0 in se bo v polfinalu pomerila z Belgijci.

Zadnjo priložnost na tekmi je zapravil Neymar, ki je lepo streljal 
pod prečko, a je bil belgijski vratar spet na mestu.
Zadnjo priložnost na tekmi je zapravil Neymar, ki je lepo streljal pod prečko, a je bil belgijski vratar spet na mestu. 

KAZAN > Dvoboj med Belgijo in Brazilijo je upravičil napovedi, da bo to lepotica prvenstva. Ekipi sta pokazali izvrsten nogomet, obe sta izvedli številne kakovostne napade, tekma pa se je zaradi neučinkovitosti Brazilcev in nekaterih drugih malenkosti obrnila v prid Belgijcev, ki se po letu 1986 veselijo svoje druge uvrstitve v polfinale svetovnih prvenstev. Na drugi strani so Brazilci v svojem sedmem zaporednem četrtfinalu tretjič ostali praznih rok, kar jim glede na pričakovanja zagotovo prinaša veliko razočaranje.

Četrtfinale je pomenil spopad najboljšega napada in najboljše obrambe. Glede na tradicijo so imeli pred začetkom Belgijci najboljši napad, Brazilci pa najboljšo obrambo, gola niso prejeli 310 minut. Jasno pa je bilo, da imajo tudi odlično napadalno usmerjeno ekipo, kar so hitro dokazali.

Uvod tekme jim je pripadel, a jim je v zaključku zmanjkalo zbranosti in tudi sreče. Tako je v osmi minuti Thiago Silva po predložku z leve strani zadel vratnico, le dve minuti pozneje pa Paulinho ni izkoristil dejstva, da je belgijska obramba nanj pozabila, po kotu žoge ni dobro zadel.

Kazen za zgrešeni priložnosti je prišla v 13. minuti. Po kotu je Vincent Kompany streljal z glavo, žoga je zadela Fernandinha in končala v mreži.

Brazilci so po prejetem zadetku nadaljevali z napadi, v 19. minuti je Philippe Coutinho dobro streljal, toda Thibaut Courtois je bil na mestu, Belgijci pa so osredotočili na protinapade in enega izmed njih v 31. minuti tudi uspešno zaključili. Večino dela je opravil Romelu Lukaku, ki je po samostojnem prodoru podal do Kevina De Bruyneja, ta pa je močno sprožil strel in zadel desni spodnji kot brazilskega vratarja Alissona.

S tem za prvi del še ni bilo konec razburljivih dogodkov. Gabriel Jesus je v 36. minuti meril mimo belgijskega gola, Coutinhu je minuto pozneje veselje preprečil Courtois, De Bruyne je v 41. minuti zagrozil s prostim strelom, Alisson je žogo odbil v kot, po katerem je nevarno streljal Vincent Kompany, toda Alisson je bil na mestu.

Napadi Brazilcev so se pričakovano nadaljevali tudi v drugem delu. Polpriložnosti so se vrstile, toda žoga ni hotela v mrežo. Vse to bi v 62. minuti lahko kaznoval Eden Hazard, a je bil nenatančen, isto se je v nasprotnem napadu zgodilo Douglasu Costi, ki mu je veselje preprečil Courtois.

Premoč so Brazilci vendarle kronali v 76. minuti, ko je za dramo z natančnim strelom z glavo poskrbel Renato Augusto po podaji Coutinha.

Isti igralec je imel nekaj minut zatem še eno priložnost, toda njegov strel je zletel mimo desne vratnice, trpljenja belgijske obrambe ni znal izkoristiti niti Coutinho, zadnjo priložnost na tekmi pa je zapravil Neymar, ki je lepo streljal pod prečko, a je bil belgijski vratar spet na mestu.

Brazilija je bila v konkurenci zadnja neevropska država, tako da je zdaj jasno, da bo naslov svetovnega prvaka, ki ga je branila Nemčija, ostal v Evropi.

* Arena Kazan, gledalcev 42.873, sodniki: Mažić, Ristić in Đurđević (vsi Srbija).

* Strelci: 0:1 Fernandinho (13./avtogol), 0:2 De Bruyne (31.), 1:2 Renato Augusto (76.).

* Brazilija: Alisson, Fagner, Thiago Silva, Joao Miranda, Marcelo, Paulinho (od 73. Renato Augosto), Fernandinho, Willian (od 46. Firmino), Philippe Coutinho, Neymar, Gabriel Jesus (od 58. Douglas Costa).

* Belgija: Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Meunier, Fellaini, Witsel, Chadli (od 83. Vermaelen), De Bruyne, Lukaku (od 87. Tielemans), E. Hazard.

* Rumeni kartoni: Fernandinho, Fagner; Alderweireld, Meunier.

* Rdeči karton: /.


Najbolj brano