Zapleten prvi krog

Slovenija (še) ni stopila na pot Nemčije in Italije, kjer sta se novi koaliciji sestavljali rekordno dolgo in rekordno turbulentno; v Nemčiji je nova vlada prisegla pol leta po volitvah, v Italiji pa tri mesece po njih. Od volitev v Sloveniji je minil (šele) dober mesec.

Politična razmerja v tem času resda niso postala bistveno bolj jasna, a do tega, ko bi na politične stranke začela pritiskati možnost predčasnih volitev, sta - upoštevaje maksimalne roke za tri kroge glasovanj o predsedniku vlade - še približno dva meseca. Časa je torej še kar nekaj, res pa je, da bo zaradi zapletenih razmerij ta čas hitro minil.

Hote ali nehote je vtis naglice ustvaril predsednik republike Borut Pahor, ki želi čim prej podeliti mandat za sestavo vlade.

Hote ali nehote je vtis naglice ustvaril predsednik republike Borut Pahor, ki želi čim prej podeliti mandat za sestavo vlade. Rok, do katerega mora predsednik republike predlagati kandidata za predsednika vlade, sicer poteče 22. julija (30 dni po konstituiranju državnega zbora). Ni odveč spomniti, da je na predčasnih volitvah leta 2014, ko so bila politična razmerja zelo jasna, od konstituiranja parlamenta do Pahorjevega predloga minilo 18 dni.

Seveda okoliščin izpred štirih let ni mogoče primerjati z današnjimi. Dejstvo je, da tokratni koalicijski pogovori ne potekajo pod taktirko zmagovalne stranke, da se je politični prostor zelo razdrobil in da Šarec za uskladitev kar šestih političnih strank že po naravi stvari potrebuje maksimalne roke. Pri tem ostaja negotovo, ali bo NSi v teh pogovorih vztrajala do konca, in kaj bo naredila Levica, če NSi zavrne sodelovanje. Šarec je Levico nespretno potisnil v vlogo rezervnega kolesa, a rezervno kolo je nujno potrebno, če avtu poči guma!

Drugo dejstvo je, da Janša v prvem krogu do volitev predsednika vlade ne more narediti ničesar. Z SDS sta trenutno pripravljeni sodelovati le SNS z moralno kompromitiranim Jelinčičem na čelu in NSi, vendar brez nekdanje predsednice Ljudmile Novak.

Pahorjeva odločitev, da sredi pogajanj, ki jih vodi Marjan Šarec, za predsednika vlade predlaga Janeza Janšo, politične zamotanke prav nič ne razpleta. Janša je po pogovoru pri Pahorju teden po volitvah napovedal, da mandata, če se bo izoblikovala druga večina, ne bo sprejel. Težko si je predstavljati, da bi šel Janša zdaj, ko (še) nima realnih možnosti za izvolitev, z glavo skozi zid zgolj zato, da bi bil prvi krog formalno pravilno izpeljan.


Preberite še


Najbolj brano