V objemu čarovnije

Od nekdaj so me navduševali lepi, posebni kozarci. Taki s karakterjem. In s patino. Ali še najraje z obojim. Prosojni, iz barvastega stekla, brušeni kristalni, taki z gravurami ali poslikavami, lahko tudi rahlo kičasti, a s stilom. Z bolšjakov so prihajali z mano v parih ali posamično, redko cel komplet. Ker je ob posebnih priložnostih treba imeti poseben kozarec in je včasih fino imeti celo paleto različnih čaš na mizi.

Zavesa z melodičnimi medeninastimi cevkami Melodicware
Zavesa z melodičnimi medeninastimi cevkami Melodicware 

Nedolgo tega sem na spletu ugledala krasne čaše, ki so takoj ujele moj pogled. Geometrijske oblike, ki spominjajo na modernistične zgradbe - katere že? Odgovor ni bil daleč, pravzaprav se je razkril že v imenu Calici Milanesi. Homage arhitekturnim milanskim biserom je del projekta mestnih spominkov, ki ga je kurirala Raffaella Guidobono in je bil predstavljen v Brera Design Apartment med letošnjim oblikovalskim tednom. Kozarci so delo mlade argentinske oblikovalke Agustine Bottoni, ki trenutno živi in dela v Milanu. In seveda mi žilica ni dala miru, da ne bi preverila še drugih njenih del in poiskala njenega kontakta. Prijazno se je odzvala in mene so njeni dizajni navdušili. Zato jih predstavljam tudi vam.

Kozarci v imenitnem slogu

Potem ko je diplomirala v Buenos Airesu, je Agustina Bottoni nekaj časa delala kot modna oblikovalka, po diplomi iz industrijskega dizajna na milanski NABA pa se je posvetila oblikovanju predmetov. Dela za različna podjetja, galerije in zasebne naročnike, ustvarja pa vse od predmetov za dom, pohištva, umetniških objektov do tekstila. Njeno delo je bilo opaženo in nagrajeno na pariškem Maison & Objet in na milanskih Salonih. Multikulturne korenine ter raziskovanje različnih materialov in tehnik jo vodi v raziskovanje nove likovne pripovedi vsakdanjih predmetov.

Kozarci v imenitnem slogu, kakršen pritiče domovini dizajna, in ročno izdelani prav tam. Tako se dela! Tu si ne morem kaj, da ne bi pomislila na množico neuglednih slovenskih “spominkov”, ki se gnetejo v kioskih za turiste in so bili večinoma izdelani industrijsko iz poceni materialov nekje na Daljnem vzhodu. Medtem pa naše tovarne z znanjem in mojstrsko tradicijo propadajo ali pa so že propadle.

Milanski kozarci seveda niso le poklon mestu. So tudi prave posode za ne le milanski, temveč italijanski vsakodnevni ritual: lagodno srkanje pozno popoldanskega ali zgodnje večernega aperitiva. Kozarci v imenitnem slogu, kakršen pritiče domovini dizajna, in ročno izdelani prav tam. Tako se dela! Tu si ne morem kaj, da ne bi pomislila na množico neuglednih slovenskih “spominkov”, ki se gnetejo v kioskih za turiste in so bili večinoma izdelani industrijsko iz poceni materialov nekje na Daljnem vzhodu. Medtem pa naše tovarne z znanjem in mojstrsko tradicijo propadajo ali pa so že propadle. Toliko o tem. Vrnimo se raje k mladi oblikovalki.

Poklon obredu pitja čaja

Če je v Italiji nepogrešljiv aperitiv, je Južna Amerika domovina čaja mate. Tradicija pitja je dolga in njegov ritual natančno določen. Materiale - glino in usnje ter obliko posodja zanj je prevedla v sodoben oblikovalski jezik, ki ohranja ikonične prvine in jih umešča v ambiente sedanjosti. Usnje, ki z uporabo temni in pridobiva patino, vanj se vpiše vsak trenutek pitja, kar daje izdelkom še poseben čar. Tudi Glow slavi obred pitja čaja. Steklena posoda s podstavkom, ki gradi na učinku svetlobe, je uporaben in hkrati dekorativen objekt. Sferična oblika steklenice deluje kot leča, ki povečuje odsev čajne svečke in razkriva lepoto čajnih lističev. Čaj na mizi ostaja topel, steklenico pa se vrti v vse smeri za lažje nalivanje. In spet samo naravni materiali - steklo, les in pluta.

V bolj umetniško, a še zmeraj uporabno smer rotirajo kinetični objekti, imenovani Eden. Kolekcija, ki se poigrava z lepoto narave in ravnovesja v njej, sestavljajo plavajoče vazice. Subtilen in meditativen nakit za dom, ki se narahlo ziblje v trepetu zraka. Objekt Melodicware raziskuje zvok kot del prostora. Ročno tkana zavesa vsebuje niz skulptur - medeninastih cevk različnih dolžin, ki med premikanjem oddajajo različne melodije - in tako postane nepričakovan instrument, ki ob dotiku zaigra čudovite melodije, navdihnjene z impresionističnimi skladatelji.

Ob vseh teh taktilnih, umetniških objektih, ki sprožajo prijetna občutja, čustvene odzive in skoraj čarobno atmosfero, Agustina Bottoni oblikuje tudi pohištvo, kakršna je serija Plateau. Preprosto zasnovane nizke omarice, ki nudijo prostor različnim modulom. Iz njih pa lahko gradimo kompozicije, ki ustrezajo našim individualnim potrebam in željam. Majhne pohištvene pokrajine za vsakogar. In vanje ali nanje lahko damo tudi drobne pladnje, mape ali škatlice - posodice za spomine.


Najbolj brano