Pogrešali bi njegove podaje

Košarkar Jan Močnik te dni v domačih Desklah uživa dopust po uspešni sezoni v Olomoucki, kjer je bil prvi organizator igre. S povsem novo ekipo se je uvrstil v četrtfinale češkega prvenstva in pokala, s klubom pa je že podaljšal pogodbo za novo sezono.

Jan Močnik   Foto: Igor Mušič
Jan Močnik  Foto: Igor Mušič

DESKLE O Janu Močniku po slavju z domžalskim Heliosom pred dvema letoma ni bilo veliko slišati, a si je medtem eden najmanjših poklicnih košarkarjev (178 cm) kruh uspešno služil v bosanskohercegovskem Širokem Brijegu in v češki Olomoucki iz Prostejova. Bržkone bi mu bilo udobneje v Domžalah, a se je zasukalo drugače:

“V Širokem Brijegu so takrat prenavljali ekipo. Na branilskem položaju so želeli izkušenega igralca mojega profila. Ponudba in izziv sta bila zanimiva in sledila je selitev v mesto blizu Mostarja, ki res živi za košarko. Takšne pripadnosti klubu nisem videl nikjer. V mestu s približno 10.000 prebivalci je bila večina tekem v dvorani s 4500 sedeži razprodana. V tistem predelu države vsi vedo, da so stanovanja v mestu v času domačih tekem košarkarjev prazna. Meščani so takrat v dvorani ali pred njo.”

Višina ni ovira

Košarkar Jan Močnik iz Deskel ima kljub le 178 centimetrom pri 31 letih za sabo lepo kariero. Po košarkarskem šolanju v novogoriškem in sežanskem klubu je z reprezentanco U-20 zaigral na EP. Nadaljeval je pri Olimpiji, nato pa se je odpravil v tujino, kjer si je (z nekaj vmesnimi vrnitvami v Slovenijo) na Poljskem, v Italiji, na Kosovu, v BiH in na Češkem služil kruh zadnjih deset let. Pred dvema letoma je bil s Heliosom slovenski prvak.

Primorski košarkar je sezono v Bosni in Hercegovini končal s povprečjem 13 košev in osmih asistenc na tekmo ter z nagrado za prvega asistenta lige. “Vesel sem, da sem takrat pomagal pomlajeni ekipi do šestega mesta med dvanajstimi prvoligaši. Tam te navijači kar ponesejo, meščani pa praktično živijo s tabo, kar je treba sprejeti in se znati v vsakem trenutku pravilno obnašati na igrišču in izven njega. Kljub vidnim posledicam vojne je vzdušje pozitivno. Tu in tam zna biti ob slabem sojenju med navijači vroče in padajo tudi grde besede, na splošno pa mladi gledajo naprej. Ljudje ob koncih tedna živijo, kot da je to njihov zadnji dan. Privoščijo si obilo dobre hrane, ki je tudi nam v hotelu, kjer so za nas skrbeli, ni manjkalo. Na srečo smo ogromno trenirali in se tehtnica le ni premaknila nad sprejemljive številke.“

Z Balkana na Češko

Po dobri sezoni v BiH je Jan Močnik dobil dober predlog pogodbe iz države, kjer sta življenje in košarka povsem drugačna - s Češke. V lanski jeseni se je preselil k Olomoucki v Prostejov, ki je po športni plati znan predvsem po tenisu (tam je nacionalni center in rojstni kraj Petre Kvitove) in hokeju (domačin Lukas Krajicek je član NHL moštva Philadelphia Flyers). Olomoucka je izven Češke skoraj neznan klub, vendar je Jan po prvi sezoni navdušen: “Na začetku mi je pomagal ugled slovenske košarke in tudi odbojkarskega para iz mojih krajev - Tine Lipicer Samec in Vasje Samca, ki sta pred nekaj leti uspešno igrala oziroma trenirala v tem mestu. Navdušila me je po nemško natančna organizacija kluba, ki je bila po propadu prejšnjega mestnega prvoligaša postavljena na novo, po nastanku in ustroju pa nekoliko spominja na Sixt Primorsko. Z novo, pretežno mlado ekipo pod vodstvom nekdanje legende sarajevske Bosne Predraga Benačeka smo del nove zgodbe. Od zagotovitve obstanka smo se premaknili v končnico za prvaka. V četrtfinalu nas je tako v pokalu kot v prvenstvu ustavil kasnejši finalist prvenstva, Opava.”

Jan Močnik

košarkar

“Navdušila me je po nemško natančna organizacija kluba, ki je bil po propadu prejšnjega mestnega prvoligaša postavljen na novo. Po nastanku in ustroju nekoliko spominja na Sixt Primorsko.”

Za Primorca so v klubu dobro poskrbeli z udobnim stanovanjem, avtomobilom in prehrano v vrhunskem hotelu teniškega centra. Prvil pa se soočil z dejstvom, da izven dvorane s tujimi jeziki, ki jih zna - z angleščino, italijanščino, srbščino in hrvaščino, ne bo prišel daleč: “Prostejov je s 44.000 prebivalci za češke razmere majhno mesto in v takšnih krajih hitro ugotoviš, da si izven košarkarskih krogov, kjer vsi znajo angleško, s tem jezikom ne boš pomagal. Večina Čehov ne zna ali pa ne spregovori angleško - vsaj dokler se kot tujec ne potrudiš s kakšno češko besedo. Z razumevanjem ni večjih težav, ker je veliko besed podobnih slovenskim ali hrvaškim, pri govoru pa je teže. Na začetku sem pri vsakdanjih opravkih v mestu kaj pokazal tudi z rokami, ali pa so pomagali domači soigralci. Pri uporabi nam znanih besed se je dobro prepričati, če res pomenijo, to kar ti misliš. Prav čudno sem pogledal, ko je trener od mene zahteval šupak (na Hrvaškem se izraz uporablja v vulgarnem izrazoslovju kot zadnjična odprtina, op p.) kar v češkem košarkarskem žargonu pomeni polaganje.”

Košarkarsko gledališče

Močnik je v povprečju na tekmo kot prvi branilec zbral 12 košev in sedem asistenc. “V BiH so košarkarji višji in močnejši. Igra se na razne taktične postavitve, počasi in na moč. Sodniško piščalko včasih zaslišiš šele, ko misliš, da so ti že zlomili roko. Čehi radi gredo od koša do koša in pogosto zaključujejo napade že v peti ali šesti sekundi. Meni hitra košarka bolj ustreza, še posebej, ker so košarkarji malo nižji kot v BiH. Več je tudi svobode v igri.”

Dogajanje ob igriščih je sicer v marsičem drugačno kot na Balkanu. Bogata kulturna tradicija ter bližina Avstrije in Nemčije vplivata na značaj ljudi, je povedal naš sogovornik: “Na Češkem je športna hierarhija nekaj posebnega. Na vrhu so hokej, biatlon, tenis, nogomet in šele nato košarka. Navijajo pretežno gledališko, s ploskanjem - skoraj brez žaljivih vzklikov in ko je tekme konec, ti dajo navijači mir. Tudi v majhnem Prostejovu sem se lahko sprehajal, ne da bi me kdo motil. Zanimanje za košarko sicer raste. V ekipe veliko vlagajo. Naš klub je najel maksimalno število dovoljenih tujcev - pet, domača mladina pa ima dolgoročne pogodbe. Nas je kot ekipo, ki šele prihaja na površje, doma v povprečju gledalo približno 1500 obiskovalcev.”

Jan Močnik te dni marljivo obiskuje fitnes in teče. V ponedeljek se bo na Rogli priključil pripravam B reprezentance, ki jo julija čakajo tri tekme na Kitajskem.


Najbolj brano