Boje - prej nevarnost kot pomoč

Nekatere morske plovke oziroma boje, ki označujejo zavarovana območja na morju, so zaradi pomanjkljivega in nerednega vzdrževanja že tako dotrajane, da morjeplovcem predstavljajo prej nevarnost kot navtično pomoč, da ne bi zašli v za plovbo prepovedano območje.

Nekatere morske plovke, ki označujejo zavarovana območja na 
morju, so že leta povsem dotrajane in ogrožajo varno plovbo.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Nekatere morske plovke, ki označujejo zavarovana območja na morju, so že leta povsem dotrajane in ogrožajo varno plovbo.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

ISTRA > V treh zaščitenih morskih območjih - Rt Madona oziroma piranska Punta, Strunjan in Debeli rtič - je skupno le 21 plovk. “Že dvajset let se ukvarjamo s temi težavami in dobesedno moledujemo, da nam država odobri med osem in deset tisoč evri, ki bi jih na leto potrebovali za redno vzdrževanje teh boj. Čeprav res ne gre za veliko vsoto, se vsakič znova zatakne,” je kritičen vodja piranske enote zavoda za varstvo narave Robert Turk.

Pravi, da je nekaj plovk potopljenih, ker so se na sidrno vrv oziroma verigo zarasle školjke, ki jih nihče že dolgo ni odstranil. Nekatere so se odtrgale s sidrišč. Nekaj boj pa nima delujočih svetlobnih signalov, kar je nevarno zlasti ob nočni plovbi. Takšna neprijetna izkušnja se je pred časom pripetila enemu od izolskih ribičev.

25.000 evrov bo država zagotovila za obnovo nekaterih morskih plovk.

“Predlog, da bi uprava za pomorstvo omenjene plovke vključila v koncesijo za vzdrževanje objektov za varnost plovbe, nima zakonske podlage,” pojasnjuje direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec. Kjer upravljavec ni določen, naj bi za plovke poskrbel zavod za varstvo narave. A v zavodu Turk vztraja, da bi morala država v proračunu za ta dela zagotoviti namenski denar, saj ga sami nimajo. S tem bi bili končno izpolnjeni pogoji za vsakoletno iskanje ponudnikov vzdrževanja plovk.

V ministrstvu za okolje in prostor pravijo, da so seznanjeni s težavami za zagotovitev denarja za vzdrževanje boj za razmejitev zavarovanih območij na morju. Krajinskemu parku Strunjan, ki je upravljavec večjega dela zavarovanega morskega območja, bodo zato zagotovili 25.000 evrov za kritje materialnih stroškov za obnovo morskih plovk. “To pa bo dovolj za nujna vzdrževalna dela in zamenjavo plovk v strunjanskem parku in na piranski Punti, ne pa tudi za Debeli rtič,” opozarja Turk.


Najbolj brano