Eksperimentalne pustolovščine ob reki

Danes se izteka petdnevni, najstarejši tolminski festival Sajeta, ki po 19 letih ohranja prepoznavnost s sobivanjem eksperimentalne glasbe in igrivo sproščenim, pa tudi ustvarjalnim družinskim dopustovanjem ob Soči in Tolminki. Tudi letos prinaša glasbene presežke, hkrati pa postaja turistični promotor doline Soče.

Sajeta povezuje kreativnost in sproščenost. Foto: Neva Blazetič
Sajeta povezuje kreativnost in sproščenost. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Dopoldanski sprehod skozi festivalsko prizorišče umirja dušo. V objemu dreves in vode so vsi sproščeni, zato Sajeta tudi nima natančnega urnika. Pod drevesom berejo knjige, sestavljajo puzzle, zraven druščina prijateljev debatira, starši se z otroki igrajo, kreativne delavnice pa za udeležence vseh starosti ponujajo slikarske, glasbene, kiparske in še kakšne izzive s ciljem, da bi prebudile čute, razmišljanja in ustvarjalnost, za kar v hitrem tempu vsakdanjega življenja prepogosto ni časa. Brskanja po telefonih ni bilo opaziti.

Zvečer je drugače. Takrat zazveni in tudi zareže glasba, ki izziva, ker je kot bajeslovno bitje Sajeta neulovljiva. Za mnoge je težko dojemljiva, poznavalci pa pravijo, da festival z izborom domačih in tujih skupin, tudi svetovno znanih, ohranja vrhunsko kakovost in da spada med najodmevnejše ne le v Sloveniji, temveč tudi v širši regiji.

Sajeta prijateljuje s krautrockom

Doljan Bojan Melinc, ki živi v Ljubljani, je bil na začetku soustvarjalec glasbenega programa. “Na Sajeti me najbolj vznemirjajo vrhunski izvajalci, ki pa niso razvpiti. Prihaja v glavnem ista publika in se najde v tej muziki, ki ni trendovska. Vedno je dovolj snovi za debato. Med drugim sem prišel tudi zaradi včerajšnjega koncerta nemške skupine Krautwerk.” Stroka dvojcu Harold Grosskopf - Eberhard Kranemann priznava, da je z lansko izdajo albuma ustvaril novo krautrock klasiko. Kranemann je bil tudi član legendarne skupine Kraftwerk, ki se zaradi enostavnosti in učinkovitosti zvokov uvršča med najbolj vplivne elektronske zasedbe.

Slovenska skupina s hecnim imenom Kikiriki povezuje dve Nini in Luko. Pevka in instrumentalistka Nina Farič eksperimentira s pomočjo analognih sintesajzerjev v maniri naredi sam. Predvsem zaradi skupine Kikiriki se je iz Ljubljane na Sajeto pripeljal profesor kulturne antropologije in etnologije na Filozofski fakulteti Rajko Muršič. “Kikiriki ruši vse glasbene meje. Bolj je znana v svetu kot pri nas. Uporablja zvoke iz okolja in jih poustvarja. Preseneča z razburljivim kompozicijskim lokom.” Sajeta mu je blizu, ker raziskuje v smeri eksperimentalnih pustolovščin.

Nadaljevali bodo po utrjeni poti

Gonilni motor festivala Janez Leban obljublja, da bodo vztrajali na nekomercialni poti s poudarkom na krautrocku. Bazen tovrstne glasbe je velik in kakovosten v Sloveniji in širše. Letos izpostavlja ustvarjalca sodobne glasbe - mladi pianist in producent Bowrain se vzpenja v svetovni vrh.

Kot pravi Leban, pri organizaciji pomaga približno 15 prostovoljcev, pri proračunu pa država. Na razpisu ministrstva za kulturo so kot mednarodni festival pridobili nekaj denarja za naslednja štiri leta.

Leban obljublja, da bodo posebno pozornost namenili otrokom: “V mislih imamo poseben festival zanje, da bi jim v maniri Sajete omogočili svobodno ustvarjalnost. Otroci nas stalno presenečajo z improvizacijo in neizmerno domišljijo.”

To so zaznali tudi mentorji različnih delavnic. Jana Dolenc je vodila slikarsko: “Letos smo s slikarsko delavnico prvič tu, pred tem smo jo imeli tri leta na Metaldays. Otrokom se pridružujejo starši, kar je super, da skupaj ustvarjajo. Veliko nas je, ker so z nami domači otroci, ki imajo organiziran program v okviru sodelovanja Občine Tolmin in centra za socialno delo. Na različne načine rišemo na temo naših bajk, ribe faronike in podobnih. Učimo se slikanja na reciklažni material.”

Sajeta lepo promovira turizem

Predrag iz Zrenjanina se je pridružil rezbarsko-kiparski delavnici, kjer z izkušnjami pomaga mentor David Luznik. Predrag je rezbaril palico, s katero se je povzpel na Kozlov rob: “Domov jo bom nesel v spomin na dolino Soče,” pravi. Preseneti z vandranjem: “Povzpel sem se na Grad, spustil v Tolminska korita, občudoval slapa Kozjak in Boka in si ogledal cerkev v Drežnici.” Mentor kiparske delavnice Marijan Mirt iz Maribora je lani na povabilo Sajete z družino prišel prvič: “Letos pa se je žena odločila, da bomo manj hodili na morje in več počitnic preživeli ob Soči in Nadiži.”


Najbolj brano