Skale nevarne, obvozi še bolj

Nedavno se je država poigravala z mislijo, da bi z nefinanciranjem črpanja vode iz rudnika Idrijo “potopila”. Čeprav si je premislila, je v kotlino poslala nedvoumno sporočilo, da ji je, čeprav gospodarsko zelo uspešna, odveč. V teh dneh vajo ponavlja v časovno bolj zaostreni različici. Ljudi bo, brez varnega izhoda, v luknjo zaprla čez dobra dva tedna.

Pred 150 leti, ko je Avstro-Ogrska nevzdržno pot čez planote v luknjo nadomestila z malenkost vzdržnejšo skozi sotesko ob potoku Zala, padanje skal in čas nista igrala vloge. Ob predlagani gradnji predora, ki bi edini rešil te in druge zagate edinega prometnega lasu v luknjo, je davno propadla država le zamahnila z roko. Današnja pa je milijone evrov zmetala v načrtovanje nikoli zgrajenega predora za varen izhod iz Cerknega v Škofjo Loko.

Predor na Gorenjsko bi bil ob zapori keltike zlata vredna pot iz idrijske kletke, a zares nujen bi bil predor iz Idrije proti Godoviču.

Predor na Gorenjsko bi bil ob zapori keltike zlata vredna pot iz idrijske kletke, a zares nujen bi bil predor iz Idrije proti Godoviču. Ker ju ni, so 150 let kasneje - po žledu leta 2014 in vremenskih prekucijah pospešeno padajoče skale - maja letos postale čez noč pomembne.

Dva zmečkana avtomobila nista hec. A zakaj hudiča je prej nekaj tisoč poškodovanih opozarjalo zaman? Ker so skale prastara nevarnost, lahko mirno počakajo na delno zavarovanje z galerijo ob letu.

Bolj nevarni, ozki, hribovski, serpentinasti vaški obvozi pa ne morejo čakati. Potrebujejo vsaj toliko posegov v razmajana cestišča, da ljudje po njih ne bodo vozili glav naprodaj. Da bo gospodarstvo partnerje po svetu lahko oskrbovalo brez odpovedi pogodb. Da bodo pomoči potrebni to lahko pričakali v še znosnem času. Da regijska bolnišnica ne bo visela na nitki. In tako brez konca in kraja zaradi neobstoječega varnega izhoda iz kletke.

Da državi za Idrijo ni mar, ji daje vedeti vsak dan. Zakaj ni mar Idrijčanom, pa ni razumljivo. Čeprav v Sloveniji ni podobno norega primera, bi se vsepovsod ob veliko blažjih zadregah ljudje vzdignili za svojo varnost. V Idriji pa stiskajo zobe in preštevajo pričakovano škodo. Medtem ko bodo zaprti v kletko, bodo njihovi milijonski davki virtualno v hipu dosegali državo.

Predor so že zdavnaj odplačali. Ker tega niso opazili in so molčali, jih na poti iz kletke čaka prometna ruleta, kakršni Slovenija še ni bila priča.


Preberite še


Najbolj brano