Primorski skejterji za Koprčane

Koprski skejterji so znova opozorili nase. Z akrobacijami so pritegnili pozornost mimoidočih, obenem pa širili zavedanje, da bi Koper kot razvito gospodarsko, kulturno in turistično mesto potreboval tudi skejt park.

 Foto: Alenka Penjak
Foto: Alenka Penjak

KOPER > Še do leta 2011 so mladi imeli skejt park na koprski Bonifiki, ki pa so ga “odnesli” drugačni športno-rekreacijski načrti. Že sedmo leto si prizadevajo, da bi nekje dobili nadomestno lokacijo, a vsem obljubam navkljub prostora, kjer bi lahko vadili, še zmeraj ni.

“Premikamo meje naših zmožnosti”

Skupaj s Centrom mladih Koper so skejterji, združeni v športno društvo pod imenom Obala Riders, na betonski ploščadi ob Kapitaniji, pokazali, koliko jih je in kako krvavo potrebujejo prostor za treniranje.

Matej Stanič, voznik BMX kolesa iz Kopra, svoj adrenalinski šport dojema kot življenjski slog. “Nenehno premikamo meje naših zmožnosti, kar nam daje poseben občutek zadovoljstva,” spregovori Matej Stanič, ki je začel voziti BMX kolo pred petimi leti. “Res lahko mesto in njegove ovire uporabimo za naše akrobacije in vožnjo, vendar pri tem motimo ljudi. V skejt parku ne bi motili nikogar, lahko bi bolj vadili trike, obenem pa bi se s skejt parkom naša skupnost še okrepila.”

“Pozitiven način sproščanja”

Kar je nekoč imel Koper, pa uničil, je pred dvema letoma ustvarila Nova Gorica, kjer je nastal najboljši skejt park v Sloveniji. Tako zatrjujejo naši sogovorniki. “Preden je dobila Nova Gorica skejt park, smo sami zgradili nekaj preprostih objektov, na katerih smo se učili in počasi napredovali. S skejt parkom pa so se odprle neslutene možnosti. Vsi napredujemo v svojih veščinah,” pravi Jure Faganel iz Dornberka, voznik BMX kolesa. “Med vožnjo se sprostim, pozabim na vse, glava je osredotočena le na BMX. Takšnega občutka ti ne daje noben šport. Ni pomembno, koliko si dober, temveč da sam pri sebi uživaš,” še pojasni Jure Faganel.

Česar jim ne nudi Koper, mladi poiščejo v Luciji. Tamkajšnji skejt park je manjši od novogoriškega, vendar uporaben in urejen. Lucijčan Tai Sovec je prepričan, da skejterska scena v Istri potrebuje večjo prepoznavnost. “Skejtanje ni vandalizem, kakor ga kdo rad očrni, pač pa pozitiven način sproščanja. Z lucijskim skejt parkom smo zadovoljni, z novogoriškim pa se ne more primerjati. In Koper bi si zaslužil velik, lep skate park, s katerim bi lahko ta šport še bolj razvijali.”

Kakšni so najnovejši načrti s koprskim skejt parkom, nam iz koprske občinske uprave niso odgovorili. Spomnimo, da so mladim sprva obljubljali, da ga bodo uredili na zelenici ob semedelski promenadi, kjer nastajajo nove rekreacijske površine, vendar je iz načrtov izginil.

Iz koprske občine so nam pred časom še odgovorili, da bodo v prihodnjih letih skejt park uredili na območju športno-rekreacijskega centra Bonifika, ko bodo širili tamkajšnjo ponudbo. “Skejt park še vedno ostaja želja in prioriteta občine, ki si želi, da bi prav v Kopru imeli največji in najsodobnejši poligon za urbane športe,” so nazadnje obljubljali v občini.


Najbolj brano