Napad je najboljša obramba

Nocojšnji obračun med Brazilijo in Belgijo naj bi bil tekmovalni vrhunec četrtfinalnih parov svetovnega prvenstva. Pa bo res? Statistične rubrike in imena, ki bodo stopila na zelenico stadiona v Kazanu, naj bi podkrepili domneve o nogometnem posladku, seveda pa ni povsem izključen niti taktičen dvoboj.

Belgijska reprezentanca (na fotografiji) ima z Urugvajem še edina 
popoln izkupiček štirih zmag v Rusiji.
Belgijska reprezentanca (na fotografiji) ima z Urugvajem še edina popoln izkupiček štirih zmag v Rusiji. 

RUSIJA > Narobe svet bi lahko dejali nogometni zanesenjaki ob pogledu na strelsko bilanco obeh nocojšnjih tekmecev. Brazilci so na štirih tekmah prejeli vsega en gol in imajo po številčnih kazalcih z Urugvajem najbolj čvrsto obrambo med osmerico četrtfinalistov. Belgija je z 12 doseženimi zadetki z naskokom najučinkovitejša reprezentanca 21. svetovnega prvenstva (SP). Statistika je sicer neredko varljiva, a v ključnih nogometnih postavkah, kot so dani in prejeti zadetki, ima svojo težo. Seveda je pri vsem skupaj treba upoštevati olajševalne in oteževalne okoliščine.

Belgija, ki so jo pred začetkom SP v Rusiji neredki uvrščali med tihe favorite, je denimo v skupini imela strelske vaje proti nedoraslima Panami in Tuniziji, Angležem pa se je zoperstavila z rezervisti. V osmini finala je imela na papirju najlažjega tekmeca, ki pa se je izkazal za vse prej kot to. Japonci so na začetku drugega polčasa vodili z 2:0, Belgijci pa so se reševali iz izgubljenega položaju in s tremi goli le dobili prvi izločilni dvoboj. Pred štirimi leti jih je na SP v četrtfinalu zaustavila Argentina, v Rusiji je pred njimi druga južnoameriška velikanka.

Brazilski blok

Brazilija, ki je bila v dobršnem delu svoje zgodovine pojem privlačnega ali romantičnega nogometa, ima seveda v svojih vrstah še naprej kopico velemojstrov nogometne žoge. Pod taktirko Titeja in njegovih sodelavcev iz trenerskega štaba pa je sezidala tudi čvrst obrambni blok, ki ga tekmeci le izjemoma načnejo. Brazilija je torej po potrebi tudi pragmatična, kar je v turnirskem sistemu SP celo zaželeno. Nič čudnega torej, da reprezentanca že lep čas ne pozna poraza.

V južnoameriških kvalifikacijah je na 18 tekmah osvojila 41 točk, deset več od najbližjega zasledovalca Urugvaja, prejela pa je vsega enajst zadetkov. Titejeva bilanca je še bolj vpadljiva. Odkar je prevzel reprezentančno krmilo, je Brazilija na 25 dvobojih prejela le šest zadetkov. Trend se nadaljuje tudi na SP v Rusiji. Edina žoga v brazilski mreži je pristala na uvodnem skupinskem dvoboju ob remiju 1:1 s Švico, potem je ohranila mrežo nedotaknjeno ob zmagah s Kostariko, Srbijo in Mehiko v osmini finala. Še bolj osupljiv je podatek, da so Brazilci dovolili le pet strelov na svoja vrata v dosedanjih štirih tekmah.

Vratarju Alissonu, ki je bojda zanimiv tudi madridskemu Realu, še ni bilo treba pokazati svojih veščin. Thiago Silva in Miranda zanesljivo poveljujeta obrambi, ki ima pred sabo še eno močno varovalko, Casemira. Ker pa je ta v dvoboju osmine finala z Mehiko prejel rumeni karton, bo moral izpustiti nocojšnji obračun z Belgijo. Slej ko prej ga bo nadomestil Fernandinho, ki se po igralskih značilnostih nekoliko razlikuje. Z vsestranskim Paulinhom naj bi vseeno poskrbela za zadostno kritje ožje obrambe, a tudi ofenzivnega četverčka, ki le redko izgubi žogo. Če pa jo, se hitro odzove.

Belgijska širina

V napadu so bili Brazilci s sedmimi goli v primerjavi s preostalimi četrtfinalisti povprečno učinkoviti, res pa je, da so tako kot Belgijci proti vratom sprožili 77 strelov. Prednjači seveda Neymar s 24 poskusi. Brazilski virtuoz je prepričljivo na vrhu po še enem statističnem kazalcu. Izsilil ali v pikrem besednjaku nasprotnih privržencev, ki ne cenijo njegovih obratov in poplesavanja, zaigral je 23 prekrškov. Doslej je zabil le dva gola, a pri Brazilcih lahko hkrati izbruhnejo Willian, Philippe Coutinho, Gabriel Jesus ali pa kdo iz vrste rezervnih adutov, in nadomestijo strelski primanjkljaj.

Pri Belgijcih bi moralo biti podobno. Romelu Lukaku, Eden Hazard, Drijs Mertens, Kevin de Bruyne premorejo velik napadalni potencial, strelske vloge v zasuku proti Japoncem pa so prevzeli soigralci oziroma rezervisti, kar kaže na širino belgijske reprezentance. Bomo videli, ali jo bo selektor Roberto Martinez izkoristil tudi nocoj.


Najbolj brano