Višje sodišče je odločilo, da Mip ni preslepil bank

Višje sodišče v Ljubljani je v zadevi Mip Vojteha Volka, Marka Volka in Martina Kovača oprostilo za kaznivo dejanje preslepitve bank pri pridobitvi osem milijonov evrov kredita. Sodbo za Vojteha Volka zaradi nenamenske porabe kredita, ki ga je SID banka odobrila Mipovi srbski hčerinski družbi Kolbis, je višje sodišče potrdilo, a kazen Volku s treh let in desetih mesecev znižalo na leto in šest mesecev zapora.

Vojteh Volk se včeraj razglasitve na sodišču ni udeležil, ker mu zdravje ni dopuščalo, je povedal njegov 
odvetnik. Foto: STA
Vojteh Volk se včeraj razglasitve na sodišču ni udeležil, ker mu zdravje ni dopuščalo, je povedal njegov odvetnik. Foto: STA

LJUBLJANA > Okrožno sodišče v Ljubljani je nekdanjega koordinatorja skupine Mip Vojteha Volka februarja lani obsodilo na enotno kazen šestih let zapora, direktorja Mipa Marka Volka in direktorja Pomurke Martina Kovača pa vsakega na dve leti in pol zapora.

Trojica je po ugotovitvah sodišča konzorciju bank posredovala neresnične oziroma olepšane poslovne podatke, zaradi česar so banke v veri, da jim bo denar povrnjen, Mipu sredi leta 2008 odobrile osem milijonov evrov kredita. Vojteh Volk je poleg tega še zlorabil svoj položaj in pravice, ki jih je imel kot koordinator skupine Mip. Del kredita, ki ga je SID banka odobrila izključno Mipovi srbski hčerinski družbi Kolbis, je porabil za poplačilo dolgov svoje italijanske družbe Eurovit. Iz tega naslova je Eurovitu pridobil 315.000 evrov premoženjske koristi, je lani razsodilo sodišče na prvi stopnji.

Banke bi kredit odobrile ne glede na točnost podatkov

Senat višjega sodišča, kamor so se na sodbo okrožnega sodišča pritožili vsi trije nekdanji vodilni v Mipu, je včeraj presodil, da bi banke osem milijonov kredita Mipu odobrile ne glede na prirejene podatke. Iz dokumentov in izjav zaslišanih prič namreč izhaja, da so želele banke za vsako ceno Mip ohraniti pri življenju, dokler ne bi zanj našle strateškega partnerja, ki bi primorsko mesnopredelovalno družbo potegnil iz brezna prezadolženosti.

Ključna za odobritev kredita, s katerim so banke deloma poplačale že dane kredite, deloma pa ga je Mip porabil za poplačilo dobaviteljev in zaposlenih, torej ni bila točnost podatkov v prošnji za kredit. S tem kratkoročnim kreditom so banke želele rešiti več kot 80 milijonov evrov ostalih kreditov, ki so jih v skupino Mip vložile že do takrat.

Višje sodišče je z ugotovitvijo, da banke niso bile zavedene, ampak so poznale Mipovo prezadolženost, pritrdilo pritožbam obtoženih in vse tri oprostilo kaznivega dejanja, ki bi sicer zastaralo konec tega meseca. Ni pa v celoti ugodilo pritožbi zoper sodbo okrožnega sodišča v delu, ki se nanaša le na Vojteha Volka.

Sodišče na prvi stopnji je Vojtehu Volku za nenamensko porabo kredita, ki ga je banka SID odobrila Mipovi hčerinski družbi Kolbis, izreklo kazen treh let in desetih mesecev zapora, vendar je takšna kazen po oceni višjega sodišča previsoka, zato jo je včeraj znižalo na leto in šest mesecev. Volk bo moral plačati še 15.000 evrov stranske denarne kazni.

Za znižanje zaporne kazni se je senat višjega sodišča odločil zaradi slabega zdravstvenega stanja in še nekaznovanosti Vojteha Volka, pa tudi zaradi tega, ker si je prizadeval za vračilo nenamensko porabljenega zneska.

Tekma se je podaljšala

Na strani obtožencev se je včerajšnje javne seje višjega sodišča udeležil le zagovornik Vojteha Volka Zdenko Cujnik. Volk bi prišel, a mu zdravje tega trenutno ne omogoča; prestal je operacijo in je na postoperativnem zdravljenju, je pojasnil Cujnik.

Kljub delni oprostitvi je sodišče zapustil deloma zadovoljen, saj je njegov klient prost le v eni točki. “Sodišče je s takšno odločitvijo podaljšalo tekmo,” je dejal Cujnik. Sledijo lahko izredna pravna sredstva, a se morata o tem, ali jih bosta uporabila, še posvetovati.

Cujnik je prepričan, da pri nakazilu dela kredita s Kolbisa na Eurovit ni šlo za protipravnost, sploh pa ne za kaznivo dejanje zlorabe položaja in pravic. “O tem, kaj bova naredila s klientom, se bova posvetovala, ko bo lahko prišel do mene v pisarno.”

Na sodbo okrožnega sodišča se je pritožilo tudi tožilstvo, vendar le v delu, ko sodišče dovčerajšnjim obsojencem ni dosodilo stranske denarne kazni v višini 35.000 evrov. Razplet je od včeraj dokončno znan, stroške prvega velikega procesa v zadevi Mip pa bo plačal državni proračun.


Komentar novinarja

Silva Križman

Se je Mip “propadel” sam?

Ironija usode je hotela, da je le kakšen dan pred včerajšnjo odločitvijo ljubljanskega višjega sodišča, da nekdanja vodilna trojica v Mipu ni preslepila bank pri pridobitvi posojila, proizvodnjo v nekdanjem Mipovem obratu v Kromberku pognala družba Pivka Perutninarstvo. Kar je spodbuden signal za lokalno okolje. Stotinam delavcev, ki so ob propadu Mipa, nekdanjega paradnega konja goriškega gospodarstva, ostali brez službe, pa včerajšnja pravnomočna sodna odločitev zagotovo odpira nova - ...

Preberi več

Najbolj brano