V bistriškem nogometu vre

Po dolgih letih životarjenja v tretjeligaški druščini je članska vrsta Nogometnega kluba Ilirska Bistrica izpadla v najnižji kakovostni rang, nič kaj obetavni pa niso niti rezultati v mlajših kategorijah. V klubu je prišlo do menjave na vodilnem položaju. Novi predsednik Danijel Dubravčić se bo moral spopasti s številnimi težavami.

Kdaj bodo nogometaši Ilirske Bistrice spet lahko dobre volje? Foto: Zdravko Primožič/FPA
Kdaj bodo nogometaši Ilirske Bistrice spet lahko dobre volje? Foto: Zdravko Primožič/FPA

ILIRSKA BISTRICA > “Predsednik kluba sem šele kratek čas. Treba bo pripraviti nujne ukrepe za nemoteno delovanje kluba v naslednji sezoni. Želimo oblikovati stabilno jedro mladinskega pogona. Dogovorili smo se, da da bodo člansko moštvo sestavljali izključno domači igralci, priložnosti bodo dobili mladi fantje,” je kratkoročne cilje kluba v izjavi za nas časnik predstavil Danijel Dubravčić, ki je v minuli sezoni nosil dres članske ekipe. Bistriški klub se sooča s pomanjkanjem igralskega in trenerskega kadra, glede infrastrukturnih projektov pa Dubravčić izpostavlja ureditev sodobnega zalivalnega sistema na igrišču v Športnem centru Trnovo ter dokončanje obnove tribune in ograje na legendarnem Kampu.

Izredna volilna skupščina, ki je Dubravčiću podelila predsedniški mandat, je precej razburkala strasti med bivšimi člani kluba. Na očitke, da je potekala v “ilegali”, pa je nekdanja predsednica kluba Milena Urh odgovorila: “NK Ilirska Bistrica deluje na podlagi Zakona o društvih in statuta kluba. Pravico vedeti, kako je bila sklicana skupščina, imajo samo člani društva. Izbrali smo novega predsednika in tudi v prihodnje ostajamo odprti za sodelovanje in dogovore z zainteresiranimi klubi.”

Danijel Dubravčić

predsednik NK Ilirska Bistrica

“Člansko moštvo bodo sestavljali izključno domači igralci, zato bodo priložnosti dobili mladi fantje.”

Povsem drugače menijo zbrani v Nogometnem društvu Bistrc, ki so se zaradi slabih razmer in konfliktov z vodstvom odločili za samostojno pot. Andrej Frank pravi, da po njegovih informacijah skupščina kluba ni potekala v skladu z zakonodajo: “Nekaterim je bilo praktično onemogočena včlanitev v društvo. Skupščina NK Ilirska Bistrica naj bi bila šele julija, nato pa se je vodstvo odločilo, da jo junija skliče na hitro brez obvestila. Z Mileno Urh smo se večkrat pogovarjali o sodelovanju, a do končnega dogovora zaradi različnih okoliščin ni prišlo.” Frank je dodal, da so bili selekcijam ND Bistrc onemogočeni redni treningi na stadionu ŠC Trnovo, kjer naj bi bilo slabo poskrbljeno tudi za travnato površino. “Delujemo v težkih razmerah in se ubadamo z birokracijo, namesto da bi več časa posvetili najmlajšim. Stalno se vrtimo v začaranem krogu. Na žalost v vodstvu bistriške občine premalo časa posvečajo dogajanju v NK Ilirska Bistrica,” je dodal Frank.

Na podobne težave je opozoril tudi nekdanji dolgoletni igralec, trener in predsednik bistriškega kluba Jože Berginc: “Počutim se delno krivega, saj sem bil glavni pobudnik prihoda Milene Urh v klub. To je bila moja največja napaka. V zadnjem obdobju je delo v klubu nestrokovno, trenerji so brez potrebne izobrazbe. Prirejajo se zapisniki tekem in identiteta igralcev, tako v mlajših kategorijah kot tudi v članskem moštvu. Žalostno je, da se mladim nogometašem ND Bistrc ne dovoli uporaba igrišč. Lokalna skupnost na čelu z županom bi morala spoznati, da to ni pravi način. Tudi s pomočjo medijev ga naprošam, naj prisluhne omenjenim težavam.”

Vedno na meji izpada

NK Ilirska Bistrica je od zadnje reforme tekmovalnega sistema v tretji SNL zahod od sezone 2014/15. Le takrat se ni boril za obstanek, saj bil sedmi. Naslednji dve sezoni (2015/17) je bil predzadnji deveti, v minuli sezoni, ko je liga štela le osem ekip, pa zadnji.

Jože Berginc

dolgoletni nogometni delavec

“V zadnjem obdobju je delo v klubu nestrokovno, prirejajo se zapisniki tekem in identiteta igralcev v vseh kategorijah.”


Najbolj brano