Poletni večeri v knjižnici pri kalu

Danes popoldne bo začela v Svetem delovati Knjižnica pri kalu. Odprta bo vsak četrtek od 17.30 do 20.30 do konca avgusta. “Na voljo bodo knjige za otroke in odrasle, resne in neresne, težke in lahke, v slovenščini in drugih jezikih,” pravijo prireditelji, ki bodo občasno v goste povabili tudi pesnike, pisatelje in igralce. Knjižnica je namenjena branju, pa tudi druženju.

Vse poletne četrtkove popoldneve in večere do konca avgusta bo 
pri kalu v Svetem “delovala” knjižnica.  Foto: V. M. Maher
Vse poletne četrtkove popoldneve in večere do konca avgusta bo pri kalu v Svetem “delovala” knjižnica.  Foto: V. M. Maher

SVETO > Knjižnico so prvič pripravili in jo krstno preskusili že na dan državnosti, ko se je pri kalu kljub hladnemu vremenu zbralo lepo število vaščanov. Pri dan so črke in stavki iz knjig zaživeli tudi v govorjeni besedi, saj so prireditelji medse povabili nekaj znanih igralcev in igralk. Tako so Marjuta Slamič, Danijel Malalan, Neda Rusjan Bric, Rafael Vončina, Vesna Maria Maher in Ivan Peternelj prebrali nekaj začetnih poglavij romana Frana Saleškega Finžgarja Pod svobodnim soncem in oživili svet starih Slovanov, Hunov in Bizanca. “Čudovito je bilo videti ljudi, kako so pozorno sledili zgodbi in bili na koncu navdušeni in presenečeni, kako zanimiva je knjiga, ki je ležala zaprašena v kotu njihovega spomina,” pravi Vesna Maria Maher, ena od pobudnic knjižnice pri kalu.

Knjižnica je zaživela po vzoru Knjižnice pod krošnjami v Ljubljani. Ker v Svetem nimajo platan, imajo pa lepo urejen in vzdrževan kal, ki je bil eden prvih oživljenih kalov na Krasu, so pripravili knjižnico pri kalu.

Knjige so prinesli vaščani, kar lepo število se jih je nabralo in tudi zelo raznolike so: romani, klasična in filozofska dela, poezija, knjige o hribih, pticah in gobah, o umetnosti in arhitekturi, ... Tudi stare izvode revije Slovan je prav zanimivo prelistati Otrokom sta na voljo dva kovčka knjig, nekaj je tudi knjig v tujih jezikih. Skratka, prava knjižnica v malem. “ S sovaščani smo se tudi dogovorili, da bomo tam imeli škatlo, kamor bomo lahko po vzoru Knjigobežnic prinesli knjige. Dokler ne bomo uredili prave Knjigobežnice, tak je vsaj predlog, v stari hiški pri avtobusnem postajališču. Zgled iz Tomačevice vleče!,” pravi Maherjeva. V Tomačevici so, kot smo že poročali, vaščani v avtobusni čakalnici uredili knjižnico odprtega tipa.


Najbolj brano