NPU na ministrstvu za finance in v Splošni plovbi

Zakon o davku na tonažo, ki ga poslanci maja niso sprejeli, in dogajanje pri pripravi zakonskega predloga sta preiskovalce NPU včeraj pripeljala v Splošno plovbo in na ministrstvo za finance. Na generalni policijski upravi so potrdili, da so preiskovalci NPU včeraj opravili sedem hišnih preiskav, med katerimi so iskali dokaze za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja. Na ministrstvu za finance in v Splošni plovbi so potrdili, da so bili preiskovalci tudi pri njih.

Preiskovalci NPU so bili v Splošni plovbi vse do večera.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Preiskovalci NPU so bili v Splošni plovbi vse do večera.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA, KOPER > Včeraj zgodaj popoldne so na generalni policijski upravi potrdili informacije o hišnih preiskavah, ki so jih preiskovalci NPU od jutra opravljali na območju Ljubljane in v slovenski Istri. Skupno so opravili sedem hišnih preiskav, nikogar pa niso pridržali. Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete, je pojasnil, da predkazenski postopek vodijo proti trem ljudem. Preiskovalci so iskali dokaze za sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in napeljevanja k temu kaznivemu dejanju. Preiskali so več stanovanj, osebnih avtomobilov, prostore gospodarske družbe in državnega urada.

“Na ministrstvu za finance lahko potrdimo, da pri nas poteka kriminalistična preiskava. S kriminalisti sodelujemo in jim zagotavljamo vso potrebno dokumentacijo, podrobnosti pa zaradi interesa preiskave ne moremo komentirati,” so bili včeraj kratki v službi za odnose z javnostmi na ministrstvu.

Menegalija je posredno potrdil neuradne informacije, da naj bi bil v ozadju včerajšnjih preiskav postopek priprave zakona o davku na tonažo. “Preiskovalci obravnavajo sume kaznivih dejanj, ki so povezani s pripravo in potrditvijo zakona, ki bi tuji gospodarski družbi, ki obvladuje gospodarsko družbo z območja koprske policijske uprave, omogočil izognitev plačila davčne obveznosti, družba pa bi s tem pridobila protipravno premoženjsko korist v vrednosti več milijonov evrov,” je pojasnil tiskovni predstavnik policije. “Ker poslanci predpisa niso sprejeli, je dejanje ostalo pri poskusu,” je dodal.

Tožilstvo: vse ovadbe proti Splošni plovbi so bile zavržene

V začetku leta je odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko na policijo in druge državne organe naslovil dopis in spraševal za mnenje o domnevnih sumih kaznivih dejanj v povezavi s Splošno plovbo. Dopis so poslali po tem, ko sta na seji odbora sodelovala Peter Mahnič in Marko Mencin kot zainteresirana javnost in govorila o ovadbah, ki sta jih vložila v povezavi s Splošno plovbo. Ti dve osebi sta predstavnika propadle družbe Mercata, v stečaju, ki ima v lasti 24 odstotkov Splošne plovbe. Večinski delež v Splošni plovbi pa ima nemška družba Döhle.

Direktor NPU Darko Majhenič je odboru odgovoril, da policija ni pristojna za podajanje mnenj glede vsebine predlaganih zakonov kot tudi ne glede posameznih navedb v zvezi s tem, dodal je, da bodo policisti v skladu s svojim pristojnosti ukrepali, če bodo ugotovili, da so pogoji za uvedbo predkazenskega postopka.

Odbor je zaradi izjav Mahniča in Mencina zaprosil za pisna pojasnila tudi ministrstvo za pravosodje, ki je od vrhovnega državnega tožilstva pridobilo odgovor: “Poudarjamo, da so bile vse kazenske ovadbe, ki so bile vložene v zvezi s Splošno plovbo, zavržene.”

Odbor DZ je novelo zakona o davku na tonažo potrdil

Nato je odbor za finance na marčevski seji dal zakonu o davku na tonažo zeleno luč in ga poslal v državni zbor. Na glasovanju v parlamentu pa zakon ni dobil podpore. Za sprejem novele zakone se je v imenu Splošne plovbe zavzemal nekdanji član nadzornega sveta ladjarja Borut Grgič, ki naj bi bil po naših podatkih med preiskovanci. Včeraj ni bil dosegljiv, bil naj bi v tujini.

Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo, včeraj je bilo na delu 26 preiskovalcev NPU, ki so jim pomagali računalniški forenziki ljubljanske policijske uprave.


Najbolj brano