Lutke in klovni spet tu!

Danes ob 10. uri se v Kopru prične 16. festival PUF, na katerem se bodo v osmih tednih do 26. avgusta vrstile domače in tuje gledališke predstave.

 Ukmarjev trg bo jutri po 20. uri  z  milnimi mehurčki napolnil  italijanski  pantomimik  Eros Goni ...
Ukmarjev trg bo jutri po 20. uri z milnimi mehurčki napolnil italijanski pantomimik Eros Goni ... 

KOPER > Koper bodo spet bogatili lutkarji, klovni in ulični umetniki, kratkočasni za otroke in odrasle. “Program vedno temelji na preverjenih umetnikih, ki zagotavljajo kakovost, hkrati pa uvaja generacije novih ustvarjalcev iz Slovenije in tujine,” je pred dnevi na tiskovni konferenci pojasnila Saša Petejan, zadolžena za stike z javnostjo.

Četrtki za otroke

Festival bo danes ob 10.30 v parku Hlavaty ob tržnici odprla predstava Šivilja in škarjice, ki sta jo režiserka Katja Povše in lutkarica Iuna Ornik iz gledališča Lalanit zasnovali na Kettejevi pravljici in zanjo leta 2014 prejeli nagrado otroške žirije 25 zlatih zvezdic na Mednarodnem festivalu Poletni pristan v Mariboru.

“Četrtkovi dopoldnevi so namenjeni občinstvu iz vrtcev. Otrokom in vzgojiteljicam predstavljamo zelo kakovostne lutkovne, pripovedne in druge predstave,” poudarja organizatorka in producentka festivala Maja Bavdaž Gross.

Naslednji četrtek, prav tako ob 10.30, bo bralno predstavo s slikami in lutkami uprizorila pedagoginja in performerka Maša Jazbec, ki zabavno združuje spoznavanje francoščine in otroške literature z elementi gledališča objektov, lutk in uličnega gledališča. “Znanje francoščine ni potrebno, nujno pa je veliko domišljije,” z nasmehom napoveduje Maša Jazbec.

V četrtkovih dopoldnevih bo 19. julija na sporedu kamišibaj gledališče Jelene Sitar in Igorja Cvetka iz gledališča Zapik, 26. julija bo s priredbami ljudskih pripovedi in legend nastopila etnologinja in bibliotekarka iz Izole Špela Pahor, 2. avgusta bo otroke nasmejal Gospod Barti, animirana marioneta danskega umetnika Alexa Jorgensena, 9. avgusta bo v parku gostoval Rozinteater z Andrejem Rozmanom Rozo in lutkovno uprizoritvijo prve od zgodb o Kekcu. 16. avgusta bo gledalce nagovorila glasbena pravljica Zgodba o harfiZvezdane Novakovič, 23. avgusta pa Lutkovno gledališče Nebo s predstavo Zakaj teče pes za zajcem.

Plavajoči grad v Kopru

Petkove večerne predstave na Ukmarjevem trgu bodo namenjene gledalcem vseh starosti. Jutri ob 19.30 bo niz odprla predstava O deklici, ki je prehitro rasla, ki jo je po pripovedi babice Marije in z lutkami mame Eke ustvarila Brina Vogelnik z glasbenikom Luko Ropretom. Ob 20.15 bo sledila ulična predstava, s katero italijanski pantomimik Eros Goni občinstvo “posrka v svoj svet z animacijo milnih mehurjev in mehurčkov”.

Naslednji petek bo PUF gostoval drugje: Matija Solce, doktor lutkarstva in svetovni popotnik, bo v Kidričevi ulici pred Boteginom ob 19.30 z anarhističnim Pando Fergusom Walkerjem pripravil filozofsko-lutkovni nagovor, sledila bo špansko-francoska lutkarica Paz Tatay z gledališčem Pelele. Zatem bo ob 20.30 v lapidariju Pokrajinskega muzeja po predlanski premieri spet na ogled izjemno uspešna koprsko-praška kabarejska predstava Sedmina po motivih Tolstojeve Ane Karenine. Režiral jo je Solce, ki bo 30. julija za tri dni v domači Koper pripeljal še izjemno bogat program festivala Plavajoči grad, ki ga prireja na gradu Snežnik.

Na PUF-u se bo zvrstilo še veliko predstav. Ob sobotah dopoldne bo festival še poživljal že tako živahno tržnico, segel bo tudi v Ankaran in Izolo, 26. avgusta pa se bo zaključil v koprski Taverni.


Najbolj brano