Koper diha z Eurofestom

Mladi francoski rokometaši so si hladili noge v fontani sredi Hlavatyjevega parka, medtem ko si je skupinica goloprsih Špancev pred areno Bonifika prepevala ob glasbi iz prenosnega predvajalnika. Nasmejane Čehinje pa so si na mestni plaži po odigrani tekmi privoščile sladoled. V mesto je prispel Eurofest.

 Foto: Tomaž Primožic/FPA
Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > “Odličen je!” so češke rokometašice včeraj v en glas hvalile sladoled. Pa ne le ledeni posladek, mlade udeležence Eurofesta - letos jih je največ doslej, približno 3500 - navdušuje tudi mesto in vzdušje v njem. “Veliko ekip je na festivalu, vzdušje je zelo mednarodno. Lepo se je sprehoditi po mestu in uživati v tem utripu,” je povedala Yulia, najzgovornejša v skupinici Čehinj.

Hrvatom so všeč Španke

Med popoldansko malico pred Mercatorjevo trgovino na tržnici smo poklepetali tudi z razposajenimi hrvaškimi rokometaši. “Organizacija je odlična, plaže so kar v redu, čeprav bi lahko bilo tudi bolje,” je bil simpatično predrzen naš sogovornik Luka. O sklepanju novih prijateljstev pa je povedal, da so s klapo navdušeni predvsem nad mičnimi dekleti iz Španije.

3500 udeležencev šteje letošnji Eurofest.

Toliko udeležencev, kot jih šteje letošnji že 26. Eurofest, je bilo za organizatorje pred leti le pobožna želja. V zadnjih letih, sploh odkar festival domuje v Kopru, pa njegova priljubljenost nezadržno raste. “Pred leti sem sanjal o tem, da bi na Eurofestu imeli 200 ekip, letos jih je čez 220, kar je 80 ekip več kot lani. To je ogromen preskok, ki kaže, da so ekipe prepoznale prednosti, ki jih nudi Koper,” o vse večji udeležbi na Eurofestu razmišlja njegov idejni oče Tone Barič.

Več kot 500 Francozov

Dober glas o festivalu se, kot kaže, širi zlasti po državah severne in zahodne Evrope. Letos je najmočnejša udeležba iz Francije, od koder prihaja več kot 500 igralcev. Organizatorji so veseli tudi ekip iz bolj oddaljenih dežel - iz Južne Koreje, Tajvana in Izraela. “Velik interes sta izkazala tudi Savdska Arabija in Oman, a žal zanje nismo uspeli zagotoviti nastanitev,” pravi Barič.

Prav pomanjkanje nastanitev je razlog, da večje udeležbe od letošnje Eurofest v prihodnje ne bo mogel prenesti. Zagato rašujejo z nastanitvami v šolskih objektih. Kljub tako veliki udeležbi so večino mladih gostov in njihovih spremljevalcev uspeli namestiti v Kopru, nekaj pa še v osnovnih šolah v Pradah in Izoli.

“Takšnega igrišča ni nikjer na svetu”

Od torka, ko se je začel Eurofest, je živahno na igriščih športno-rekreativnega centra Bonifika, OŠ Antona Ukmarja, srednje tehniške šole in šole na Škofijah ter na glavnem prizorišču na Ukmarjevem trgu. Ta se od lani ponaša z novo talno podlago iz umetne mase, ki žanje številne pohvale. “Takšnega igrišča na privlačni lokaciji ob morju ni nikjer na svetu,” je ponosen Tone Barič. Poleg teh v duhu festivala živijo tudi nekatera druga prizorišča, denimo Taverna in Pristaniška ulica, kamor so umestili spremljevalne kulturno-zabavne programe.

Po sinočnjem množičnem mimohodu udeležencev od Titovega do Ukmarjevega trga, se bo do nedelje, ko se festival sklene s podelitvijo priznanj, zvrstilo še nekaj za obiskovalce privlačnih dogodkov, med drugim jutrišnji izbor miss in mistra Eurofesta ter sobotni dobrodelni kulinarični večer s tekmovalci oddaje Masterchef. Z zbranimi prispevki bo Društvo prijateljev mladine Slovenije omogočilo počitnice otrokom iz socialno ogroženih družin.

Vse bolj športno naravnana občina

“Eurofest se je v Kopru odlično prijel, mestne ulice so polne, vzdušje je prijetno in živahno. To je ena kIjučnih prireditev, na kateri se udejanja ideja o razvoju športnega turizma v naši občini.” je zadovoljen tudi koprski podžupan Peter Bolčič. Obenem priznava, da je največja ovira na tej razvojni poti prav pomanjkanje nastanitev v občini. A poudari: “Zato se veselimo dokončanja večnamenskega objekta Solis, s katerim bomo poleg nastanitvenih dobili tudi dodatne športne zmogljivosti. K temu gre prišteti še dejstvo, da se Bonifika od lani ponaša z uradnim statusom olimpijskega športnega centra ter da je občina uradno kandidatka za gostiteljico Evropskega mladinskega olimpijskega festivala (EYOF) leta 2023.”


Najbolj brano