Vikinge je težko premagati

Švedski nogometaši niso več presenečenje svetovnega prvenstva. Včeraj so se z zmago 1:0 zavihteli v četrtfinale, Švicarji pa so se vnovič spotaknili na prvi izločilni oviri.

Koprčan Damir Skomina je do četrtfinala pravico delil na treh tekmah. Včeraj je bil v osmini finala 
spet prepričljiv. Tako je pokazal rumeni karton švicarskemu reprezentantu  Valonu Behramiju. Foto: Xinhua/STA
Koprčan Damir Skomina je do četrtfinala pravico delil na treh tekmah. Včeraj je bil v osmini finala spet prepričljiv. Tako je pokazal rumeni karton švicarskemu reprezentantu Valonu Behramiju. Foto: Xinhua/STA

RUSIJA > Dvoboj v St. Peterburgu je upravičil pričakovanja, niti razplet pa ni bil tako presenetljiv, kot bi morda nakazovala razmerja moči na lestvici mednarodne nogometne zveze. Švica resda zaseda visoko šesto mesto, v Rusiji pa je v skupinskem delu prisilila v delitev točk Brazilce. Precej slabše se Švicarji znajdejo v izločilnih obračunih. Še na tretjem zaporednem velikem tekmovanju so se poslovili v osmimi finala, kar ni naključno. Nekaj je k temu gotovo prispevala zahtevna skupina, v kateri so ključni aduti porabili precej telesnih in čustvenih rezerv, nekaj pa tekmec.

Švedi so še enkrat v praksi pokazali vrline, ki so jih pripeljale tako daleč: onemogočanje tekmeca, temeljito izpolnjevanje zadolžitev na igrišču in moštveni duh. Skupni imenovalec je torej postavljen, preostalo je vprašanje izvedbe. Švedi nimajo na pretek posameznikov, ki lahko z domiselno potezo izigrajo tekmečevo obrambo. Morda je v nogometu ob ščepcu sreče dovolj le eden. Soigralec Kevina Kampla pri Leipzigu Peter Forsberg jo je včeraj v 66. minuti tekme imel, pri čemer pa je treba priznati, da so srečo Vikingi za razliko od Švicarjev večkrat izzivali.

Po vodstvu so postavili zdaj že znameniti zid, proti kateremu Švicarji niso imeli prav veliko manevrskega prostora. Sredina je bila zgoščena, podaje z bokov pa so bile praviloma plen švedske obrambe. Razplet je bil torej na dlani, le rezultat bi lahko bil še višji. Martin Olsson je v protinapadu sam stekel proti švicarskim vratom, kot zadnji mož pa ga je zaustavil Martin Lang in si prislužil neposredni rdeči karton. Znova prepričljivi Damir Skomina, ki je bil vselej v žarišču dogajanja, je po ogledu video posnetka pravilno dosodil prosti strel in ne enajstmetrovke. Švedsko slavje pa se je vseeno lahko začelo.


Najbolj brano