Se je Mip “propadel” sam?

Ironija usode je hotela, da je le kakšen dan pred včerajšnjo odločitvijo ljubljanskega višjega sodišča, da nekdanja vodilna trojica v Mipu ni preslepila bank pri pridobitvi posojila, proizvodnjo v nekdanjem Mipovem obratu v Kromberku pognala družba Pivka Perutninarstvo. Kar je spodbuden signal za lokalno okolje.

Stotinam delavcev, ki so ob propadu Mipa, nekdanjega paradnega konja goriškega gospodarstva, ostali brez službe, pa včerajšnja pravnomočna sodna odločitev zagotovo odpira nova - in morda še vedno boleča - vprašanja. Kdo je torej kriv, da je Mip propadel, če nekdanja vodilna trojica ni? So krive banke, ki so Mipu odobravale nova posojila, da bi s tem rešila stara? In kam je poniknil denar? V slabo premišljene naložbe, ki so poleg Mipa potopile tudi Pomurko? Sodišče se s tem vprašanjem ni ukvarjalo. Primer je hotelo spraviti pod streho pred zastaranjem, ki bi sicer dokončno zapečatilo primer konec meseca, vsaj v delu glede preslepitve bank. Vsekakor je boljša oprostilna sodba kot nikakršna, saj je vsaj epilog znan in ne bodo sledile morebitne odškodninske tožbe vpletenih.

Se pa moramo vprašati, zakaj in kako se je (spet) zgodilo, da so postopki, od ovadbe do obtožbe in sojenja, trajali toliko časa.

Se pa moramo vprašati, zakaj in kako se je (spet) zgodilo, da so postopki, od ovadbe do obtožbe in sojenja, trajali toliko časa. Stečajni postopek Mipa se je začel pred dobrimi devetimi leti, policija je ovadbe spisala dobro leto kasneje, specializirano državno tožilstvo pa je obtožnico vložilo na začetku leta 2015. Sojenje je bilo prvič razpisano aprila 2015, vleklo pa se je tudi zaradi odsotnosti obtoženih, opravičil ... In odvetnikov, ki, priznajmo, bolje od celotne policijsko-pravosodne verige obvladajo zakonodajo in vse luknje v njej.

Skoraj desetletje dolga zgodba je, ne glede na izid, pustila grenak priokus. In ni še pri koncu. Kajti stečaj Mipa še ni končan in do predvidenega roka, konca tega meseca, tudi ne bo. Do kdaj se bo zavlekel, v tem trenutku še ni mogoče napovedati. Za vse tiste, ki so bili nekoč ponosni “mipovci”, je po tolikih letih to skoraj brezpredmetno. Po stečaju so se morali znajti, tako ali drugače. Življenje je šlo naprej, čeprav ne bodo nikoli razumeli, zakaj so se nekdanja leta “debelih krav” posušila in zakaj je podjetje, znano in cenjeno tudi izven nacionalnih meja, propadlo. Krivca za to zdaj tudi pravnomočno ni.


Preberite še


Najbolj brano