Od blatnega dola do opere

Bi imeli mercedesa, s katerim se zjutraj podite po kmetiji in razmišljate o kakšnih novih subvencijah za kmetovanje, popoldne se z njim odpeljete na partijo golfa, zvečer pa v gledališče ali opero? Seveda bi ga imeli, tudi če ne počnete ničesar od zgoraj naštetega!

E razred je poosebljena eleganca, v terenski izvedbi pa tudi 
spodoben plezalec.
E razred je poosebljena eleganca, v terenski izvedbi pa tudi spodoben plezalec. 

Testni mercedes je poseben že na prvi pogled. Krasijo ga trpežne plastične obrobe in aluminijasti dodatki, od tal pa je že v osnovi oddaljen za centimeter in pol več kot sicer. Zaradi serijskega zračnega vzmetenja se lahko trebuh vozila od podlage oddalji še za dodatna dva centimetra, a le do hitrosti 35 km/h.

Skupnih 156 milimetrov sicer ni ravno terenskih, a zadošča za premagovanje kakšnega višjega robnika, pa tudi slabše vzdrževane makadamske ceste se ne ustraši.

Avtomobil v številkah

Motor: turbodizelski 1950 ccm/143 kW, izpust 137 g/km

Poraba na testu: 8,9 litra na 100 km

Hitrost in pospešek: 231 km/h, 8,0 sekunde do 100 km/h

Cena osnovnega modela: 60.350 evrov

Cena testnega vozila: 88.988 evrov

Več podatkov: www.mercedes-benz.si

Najbolje se počuti na avtocesti

Skoraj dve toni težko zmes elegance in terenca je poganjal šibkejši dizelski motor. Na papirju ne najbolj navdušujoča izbira se v praksi izkaže kot povsem dovolj dobra. Zmore 143 kW (194 KM), kar zadošča za pospešek do stotice v osmih sekundah, medtem ko naše avtocestne omejitve zlahka preseže za 100 km/h.

K izjemnemu vtisu vsekakor pripomore tudi samodejni 9-stopenjski menjalnik. V notranjosti so besede odveč. Je pravi mercedes in takšen avtomobil je treba enostavno preizkusiti. Edino kritiko si zasluži multimedijski sistem, vključno z na dotik občutljivimi gumbki na volanskem obroču. Vse skupaj je zelo futuristično, a zahteva malce privajanja.

Komu je namenjen?

Namenjen je vsem, ki si ga lahko privoščijo in cenijo njegovih več obrazov. V bistvu je avtomobil za pravega premožnega Slovenca, ki bi rad bil imeniten, a težko prekine vezi z ruralno preteklostjo.


Najbolj brano