Angleži napredovali po enajstmetrovkah

Angleška nogometna reprezentanca je zadnja četrtfinalistka svetovnega prvenstva v Rusiji. V Moskvi je po enajstmetrovkah premagala Kolumbijo s 4:3 (0:0, 1:1, 1:1). Že pred tem si je v torek četrtfinale priigrala še Švedska, ki je v St. Peterburgu ugnala Švico z 1:0 (0:0).

 Foto: STA
Foto: STA

MOSKVA > Z angleškega vidika prav neverjetno - na svetovnem prvenstvu so Angleži napredovali po izvajanju enajstmetrovk, kar jim je uspelo sploh prvič. Prišli so v četrtfinale, kjer jih čakajo Švedi. Junak je postal Eric Dier, ki je zadel odločilen kazenski strel, svoje pa je dodal tudi vratar Jordan Pickford z nekaj obrambami. Na drugi strani pa je odločilnega kolumbijskega zapravil Mateus Uribe.

Stadion Spartaka, gledalcev 44.190, sodniki: Geiger, Anderson (oba ZDA) in Fletcher (Kanada).
Strelca: 0:1 Kane (57./11 m), 1:1 Mina (90.).
Kolumbija: Ospina, Arias (od 116. C. Zapata), D. Sanchez, Mina, Mojica, Barrios, C. Sanchez (od 79. Uribe), Cuadrado, Quintero (od 88. Muriel), Lerma (od 62. Bacca), Falcao.
Anglija: Pickford, Walker (od 113. Rashford), Stones, Maguire, Trippier, Henderson, Alli (od 81. Dier), Young (od 102. Rose), Lingard, Sterling (od 88. Vardy), Kane.
Rumeni kartoni: Barrios, Arias, C. Sanchez, Falcao, Bacca, Cuadrado; Henderson, Lingard.
Rdeči karton: /.

V prvem polčasu so bili Angleži večino polčasa boljši in odločnejši tekmec, a so Kolumbijci kar dobro ustavljali vse najnevarnejše izbrance Garetha Southgata.

Ti so si pripravili tri polpriložnosti, najprej je Ashley Young sprožil s prostega strela z leve strani, a je bil David Ospina na mestu. Nato je v 16. minuti Harry Kane z glavo iz težkega položaja žogo poslal čez gol, v 42. pa je Kieran Trippier s prostega strela s slabih 20 metrov za malo zgrešil cilj.

Na drugi strani Kolumbijci niso praktično niti enkrat ogrozili Jordana Pickforda, ob koncu polčasa je Juan Quintero sicer poskusil s strelom, a preslabo za spremembo izida.

V 57. minuti pa so Angleži povedli. Carlos Sanchez je v kazenskem prostoru po kotu “zajahal” Kana, sodnik je pokazal na belo točko, najstrožjo kazen pa je zanesljivo izvedel prav Kane, s šestimi zadetki prvi strelec prvenstva.

Malo pozneje je z glavo malo previsoko meril Dele Alli, v 81. minuti pa so imeli Kolumbijci lepo priložnost za izenačenje, ko je po napaki Kyla Walkerja do strela prišel Juan Cuadrado, a iz ugodnega položaja v kazenskem prostoru zgrešil.

V 87. minuti je prešibko streljal še Radamel Falcao, že v tretji minuti sodniškega dodatka pa je Pickford obranil nevaren poskus Mateusa Uribeja. Po izvedbi kota pa je Kolumbija prišla do izenačenja, potem ko je Yerry Mina znova zadel z glavo - že tretjič na tem SP.

V prvem delu podaljška so bolj ali manj skušali napadati zgolj Kolumbijci, nekajkrat celo streljali z glavo, toda bili nenatančni. V 112. minuti je na drugi strani za malo zgrešil Danny Rose z leve strani, v 115. je neoviran z glavo zgrešil še Eric Dier, tako da so sledile enajstmetrovke.

Pri Angležih so zadeli Kane, Marcus Rashford, Trippier in Eric Dier, pri Kolumbijcih pa Falcao, Cuadrado in Luis Muriel. David Ospina je obranil strel Jordanu Hendersonu, Mateus Uribe je zadel prečko, Jordan Pickford pa je ustavil strel Carlosa Bacce.


Najbolj brano