Tudi dolina Glinščice polna sledi migrantov

Kupi oblačil, obutve, odej ter ostanki hrane in pijače ob pohodniških stezah v dolini Glinščice pričajo, da migrante tudi tod vodi pot proti severu Evrope.

Sprehajalci v dolini Glinščice te dni pogosto naletijo na kupe 
oblačil, obutve in odej ter na ostanke hrane, ki jih za seboj puščajo 
migranti. Foto: ilpiccolo.it
Sprehajalci v dolini Glinščice te dni pogosto naletijo na kupe oblačil, obutve in odej ter na ostanke hrane, ki jih za seboj puščajo migranti. Foto: ilpiccolo.it

DOLINA > V fotogaleriji je podobo doline Glinščice v teh dneh upodobil tržaški Il Piccolo. Kot poroča, gre za sledi migrantov, v največji meri Afganistancev in Pakistancev, ki so po balkanski poti pripešačili do Slovenije in nato uberejo pot do središča Trsta čez dolino Glinščice. Večino prtljage, ki jo nostijo s seboj, naj bi pustili v gozdu, zato da bi se ob prihodu v mesto, kjer se nameravajo zadržati in zaprositi za dodelitev statusa prosilcev za azil, lažje pomešali med množico.

Številni domačini, ki se pogosto sprehajajo po dolini Glinščice, nad njeno današnjo podobo niso navdušeni, poroča Il Piccolo. Nekateri so celo vzeli stvari v svoje roke in nameravajo s pomočjo drugih prostovoljcev odstraniti sledi, ki jih za seboj puščajo migranti, ter tako ohraniti dolino čisto.

Podobne prizore je sicer opaziti v številnih drugih skritih kotičkih v obmejnih gozdovih Istre in Krasa.


Najbolj brano