Prvaki Ptujčani in Celjanke

Z zmago fantov ŠD Ptuj in deklet celjskega ŠK se je končala državna liga za šahiste do 20 let. Edini primorski predstavnik, ŠK Nova Gorica, s pomlajeno zasedbo ni bil kos večini slovenske konkurence.

Na  primorsko-posavskem dvoboju  so kratko potegnili Novogoričani. Foto: Igor Mušič
Na primorsko-posavskem dvoboju so kratko potegnili Novogoričani. Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Šahovski klub Nova Gorica je 27. državno ligo mladincev in mladink pet dni gostil v mestnem dijaškem domu, kjer je tekmovalo osem moških in pet ženskih ekip. Po sedmih krogih je pričakovano zmagalo Šahovsko društvo Ptuj na čelu z najvišje rangiranim igralcem turnirja, mednarodnim mojstrom Velimirjem Ivićem. Štajerci so zbrali 12 meč točk - dve več kot podprvak, novomeška Krka, ki je imela v ekipi dva FIDE mojstra. Bron so si malce presenetljivo po dodatnih kriterijih v boju s Kočevjem priborili Žalčani (obe ekipi po 9 točk), ki so unovčili kakovostno izenačenost svojih mojstrskih kandidatov.

Kakovostni razkorak med sredino (Mariborčani so bili peti z osmimi točkami) in spodnjim delom lestvice je velik. Na repu so končali Radenska Pomgrad (5), Triglav Krško (2) in Nova Gorica (1). Brez jedra ekipe z mojstrskimi kandidati in s kakšno okrepitvijo ravni FIDE mojstra više ne gre.

Ekipe so sicer sestavljali trije glavni igralci (pri dekletih dve igralki) in šest rezerv (pri dekletih štiri).

Za Novo Gorico je najviše rangirani mojstrski kandidat Jurij Zamar Kodelja prispeval 2,5 točke iz treh partij, preostale pomoči od igralcev druge, tretje in četrte kategorije pa je bilo premalo za preboj naprej. Le drugokategornika Andraž Gregorič in Nejc Herega sta še nekaj prispevala - skupno točko in pol.

Mladinske prvakinje so po petih krogih postale igralke celjskega ŠK z edino mojstrico na turnirju -Nušo Hercog in z osmimi točkami. Srebro je osvojil Triglav iz Krškega (5), bron pa Krka z Desklanko Asjo Čebron (4). Novogoričanke so bile v skromni petčlanski konkurenci četrte (2). Po eno točko sta prispevali drugokategornici Sabina Japič in Meta Kolšek.

Novogoriški trener Aljoša Grosar je dogajanje na prvenstvu ocenil takole: “Premik termina tega tekmovanja s konca avgusta na konec junija je okrnil številčnost in kakovost udeležbe. V šibkejših ekipah, ki niso imele možnosti za odličja, so se posebej poznale delne ali popolne odsotnosti šahistov, ki so še imeli šolske obveznosti, že rezervirane tabore ali družinske počitnice. Moški boj za vrh je bil kar izenačen. Presenetljivo so dolgo vodili Žalčani, vrstni red pri vrhu pa se je nazadnje premešal v zadnjem krogu, ko je vendarle prevladala kakovost igralcev z višjimi šahovskimi nazivi. V našem klubu se pozna generacijska praznina od starejših dečkov do mladincev. Težo so nosili naši mladi upi do 12. leta starosti, a je bil turnir, na katerem so tekmovali tudi z do sedem let starejšimi šahisti, zanje še pretežak. Več lahko od njih pričakujemo v naslednjih letih.”


Najbolj brano