Debeli rtič kot ena od možnih lokacij za begunce

Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov do 13. julija išče izvajalca, ki bo begunce v azilnem domu na Debelem rtiču oskrboval s hrano. Javno naročilo skupaj z davki znaša 1,423.500 evrov in predvideva, da bi na Debelem rtiču nastanili do 120 beguncev.

Bungalove na Debelem rtiču so predvideli za  begunce  že v času 
največje migrantske krize. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Bungalove na Debelem rtiču so predvideli za begunce že v času največje migrantske krize. Foto: Tomaž Primožič/FPA

ANKARAN > Ob javno naročilo se je pred dnevi na tiskovni konferenci obregnil novopečeni poslanec Zmago Jelinčič (SNS).

Mladinsko zdravilišče ni v igri

Napačno je sklepal, da so za nastanitev beguncev predvideni prostori Mladinskega zdravilišča in okrevališča, s katerimi upravlja Rdeči križ Slovenije. V uradu vlade za oskrbo in integracijo migrantov pa poudarjajo, da so predvideni počitniški bungalovi, s katerimi je do ustanovitve urada lani spomladi upravljalo ministrstvo za notranje zadeve.

Ponudbe zbirajo do 13. julija

V vladnem uradu dopuščajo, da bo izbrani ponudnik sodeloval z enim ali več podizvajalci. Kot dokaz za resnost ponudbe bo moral plačati 39.000 evrov in pet odstotkov vrednosti za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti. Prispele ponudbe bodo odprli 13. julija.

Dodajajo še, da bi omenjeni kompleks lahko uporabili “v primeru povečanega števila prihoda prosilcev za mednarodno zaščito v Slovenijo” in ob pogoju, da bi bile “druge nastanitvene zmogljivosti za najbolj ranljive skupine prosilcev za mednarodno zaščito zasedene”. Med najbolj ranljive skupine štejejo družine in otroke.

Evropa terja ekološka živila

Jelinčiča je zbodlo tudi, da naj bi z javnim naročilom - za razliko od podobnih naročil v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah - predvideli ekološko pridelana živila. V uradu vlade pa mu posredno odgovarjajo, da zgolj upoštevajo novo uredbo o zelenem javnem naročanju, ki od začetka letošnjega leta dopolnjuje zakon o javnem naročanju. To, da mora biti v živilih najmanj 15 odstotkov ekoloških živil, zahtevajo skladno z direktivo Evropskega parlamenta in sveta.

Opozarjajo še, da hrane ne bodo potrebovali, če beguncev na Debelem rtiču ne bo. Kot je razbrati iz javnega naročila, dopuščajo možnost, da bi bili tam nastanjeni dve leti oziroma največ tri. V 1,4 milijona evrov visokem znesku pa so predvideli vse stroške, tako hrane in njene priprave kot dostave, delitve obrokov, uporabe posode in pribora ter ravnanja z odpadki. Ponudniku, ki ga bodo izbrali, ne bodo priznali nobenih naknadnih stroškov.


Najbolj brano