Utrip vasi na fotografijah

V Galeriji Vipavski Križ bo do začetka avgusta na ogled razstava devete izvedbe projekta Bit&Beat. Umetniški projekt Mladinskega kulturnega centra Hiša mladih Ajdovščina je letos v ospredje umetniškega ustvarjanja znova postavil fotografijo.

Posnete umetniške podobe so pritegnile veliko oči.
Posnete umetniške podobe so pritegnile veliko oči.  

VIPAVSKI KRIŽ > Bit&Beat je umetniški projekt Mladinskega kulturnega centra Hiša mladih Ajdovščina, ki želi mladim ustvarjalcem ponuditi nove priložnosti, hkrati pa dodaja svoj košček zgodbe v mozaik turistične in kulturne ponudbe najmanjšega srednjeveškega mesta sredi Vipavske doline. Najprej že s tem, ko ga mladi ustvarjalci obiskujejo, raziskujejo in spoznavajo, nato pa tudi z razstavo del v tamkajšnji galeriji.

Organizator je po likovnem in fotografskem ustvarjanju, zvočnih instalacijah, blogovskih zapisih, poeziji in kiparskih stvaritvah, ki so nastajali čez dan in se zvečer na razstavah, instalacijah in prireditvah predstavljali obiskovalcem, z letošnjo izvedbo v ospredje znova postavil fotografijo. “Tokrat na malce drugačen način, s  pridihom umetniške inštalacije. K sodelovanju smo povabili več mladih fotografov in fotografinj, ki so v svoj objektiv poskusili uloviti utrip Vipavskega Križa,” je povedal kurator razstave Matjaž Jazbar. Na ogled je 52 fotografij, a tokrat ne gre za klasično razstavo, ampak za nekakšno fotografsko inštalacijo. “Kopije fotografij smo upodobili na plakatih in razglednicah, ki jih lahko obiskovalci brezplačno vzamejo s seboj oziroma odložijo v priložnostni poštni nabiralnik ter s tem odnesejo utrip Vipavskega Križa s seboj oziroma ga posredujejo prijateljem in znancem,” še pojasnjuje Jazbar, ki se za uspešno izvedbo letošnjega srečanja zahvaljuje za podporo Turističnemu društvu Vipavski Križ in trgovinici Darovi Vipavske.

Razstava sicer simboliko starodavnega kraja, ki je kljub prenovi ohranil dušo, na svojstven način povezuje z bistvom razglednice, ki je v času moderne komunikacijske tehnologije že prava redkost. Hkrati pa, tako kot sam kraj, pušča odprt prostor za nove ideje in poglede.

Življenje v vasici so med svojimi obiski v fotografski objektiv lovili Klemen Bizjak, Nastja Hvala, Pia Starič, Boštjan Volk, Amina Munjaković, Anita Ferjančič, Polona Ipavec, Matjaž Cotič, Ana Rojc, Ana Rudolf, Ingrid Pavšič, Jerneja Samec, Lina Pavlin in Rok Čebron. at


Najbolj brano