Čudeža v Bernu in Rostovu

Zmaga Belgije 3:2 nad Japonsko po zaostanku z 0:2 v obračunu osmine finala v Rostovu je obudila spomine na epske zasuke v izločilnih dvobojih svetovnih prvenstev. Vsak je po svoje poseben in je krojil utrip posameznega zaključnega turnirja.

Tako so se Belgijci razveselili zmage nad Japonsko in uvrstitve v 
četrtfinale.
Tako so se Belgijci razveselili zmage nad Japonsko in uvrstitve v četrtfinale. 

RUSIJA > Kaj bo prinesel Belgijcem? V petkovem četrtfinalu gotovo Brazilijo in morda tudi nova spoznanja za selektorjaRoberta Martineza ter še kakšno dodatno vprašanje, ki je viselo v zraku že pred začetkom svetovnega prvenstva (SP) v Rusiji. Je lahko napad najboljša obramba tudi proti prvemu favoritu tekmovanja? Se velja zavoljo večjega ravnotežja v igri odreči kakšnemu od izpostavljenih prvokategornikov? Bo, potem ko je imela precej težav že z Japonci, zadnja vrsta brez varovalke kos hitrim in spretnim Brazilcem? Bomo videli, lahko pa se ozremo nazaj in izmerimo (ne)srečo, ki so jo sprožili epski zasuki na SP.

Eusebio in Beckenbauer

Rezultatsko so največji preobrat uprizorili Portugalci v režiji znamenitega Eusebia. V četrtfinalu SP v Angliji leta 1966 so imeli za tekmeca tako kot Belgijci azijskega predstavnika. Severna Koreja je po 25 minutah vodila s 3:0, nato pa je stopil na sceno eden najboljših nogometašev v zgodovini. Z zadetkoma je do odmora znižal izid, v drugem polčasu je primaknil še dva, preden je njegov soigralec Jose Augusto postavil končnih 5:3 za Portugalce, ki so v polfinalu izgubili s kasnejšimi svetovnimi prvaki Angleži. Gostitelji so v velikem finalu tudi po spornem zadetku Geoffa Hursta, ki z novo video tehnologijo ne bi bil priznan, s 4:2 ugnali Nemce.

Delno nemško maščevanje je sledilo štiri leta kasneje, v četrtfinalu SP v Mehiki. Anglija je po 49 minutah vodila z 2:0, pobudnik zasuka z golom za 1:2 je bil nogometni cesar Franz Beckenbauer. Dokončala sta ga Uwe Seeler in Gerd Müller, ki je kot zadnji na zaključnem turnirju SP dosegel dvomestno število golov - 10. Müllerjeva strelska krona Nemcem ni prinesla moštvene lovorike. V polfinalu so jih na še eni razburljivi tekmi, kjer se je tehtnica nagibala zdaj na eno zdaj na drugo stran, s 4:3 ugnali Italijani. Dvoboj pa se je vtisnil v kolektivni (nogometni) spomin zahodnih sosedov, ki so nato v finalu z gladkih 1:4 izgubili proti Brazilcem.

Italijani ob zaključnih obračunih z Nemci na SP nasploh podoživljajo prijetne trenutke. Leta 1982 so s finalno zmago 3:1 osvojili svoj tretji naslov prvakov. Za zasuk, ki se je vpisal v anale, pa so v Španiji spet poskrbeli Nemci. Po rednem delu polfinalne tekme s Francijo ni bilo zmagovalca (1:1). V prvem podaljšku pa se je zgodilo nekaj neverjetnega. Padli so štirje goli, Nemci pa so po zaostanku 1:3 izenačili in po izvajanju enajstmetrovk napredovali v finale. Dvoboj je ostal v spominu tudi po nekaznovanem brutalnem startu nemškega vratarja Haralda Schumacherja nad Patrickom Battistonom.

Zgodil se je Thuram

Francozi se veliko raje spominjajo polfinalnega razpleta na domačem SP leta 1998. Zasuk rezultatsko sicer ni bil tako izrazit, a je imel druge značilnosti, ki ga uvrščajo med nepozabne. Hrvaška, ki je zaigrala na svojem prvem SP, je z zadetkom zlatega čevlja Davorja Šukerja povedla na začetku drugega polčasa. Slavje med hrvaškimi privrženci ni trajalo niti minuto. Lilian Thuram je izenačil, v 69. minuti pa je prispeval zmagoviti gol, kar sta bila tudi edina zadetka francoskega branilca v 142 nastopih za reprezentanco. Francija je nato v finalu po zmagi s 3:0 nad Brazilijo, v kateri je bil Ronaldo le bleda senca samega sebe, prišla do prvega (in edinega) naslova svetovnega prvaka.

Tudi (Zahodna) Nemčija je leta 1954 svojo prvo od štirih lovorik osvojila po zmagovitem zasuku, ki se je zgodil v finalu, poznanem tudi kot Čudež v Bernu. Favorizirana madžarska lahka konjenica je v uvodnih osmih minutah dosegla dva gola. Nemci so do 18. minute že izenačili, zmagoviti zadetek za končnih 3:2 pa je pet minut pred koncem prispeval Helmut Rahn.


Najbolj brano