Sodobne ustvarjalne prakse z naravno kuliso na Sotočju

Danes vrata odpira najstarejši in najmanjši festival na Sotočju. To bo že 19. edicija butičnega festivala Sajeta, ki bo v šestih dneh ponudila prav toliko nastopov ustvarjalcev iz domovine in tujine. Sajeta tudi odpira sezono festivalov na Sotočju.

Letošnjo Sajeto sta pred dnevi v Novi Gorici predstavila direktor 
festivala Janez Leban in soorganizatorka Sanja Popov Leban.  Foto: Ana Cukijati
Letošnjo Sajeto sta pred dnevi v Novi Gorici predstavila direktor festivala Janez Leban in soorganizatorka Sanja Popov Leban.  Foto: Ana Cukijati

TOLMIN > “Kreativni tabor Sajeta že devetnajsto leto sledi ideji o kulturno-umetniškem laboratoriju v naravnem okolju, ki obenem za šest dni ustvari pogoje za izražanje sodobnih ustvarjalnih praks zunaj urbanih središč, kamor so tovrstne prakse navadno umeščene,” je o letošnji Sajeti povedal njen ustanovni član, gonilna sila in direktor Janez Leban. Njihov cilj je med drugim tudi povezovanje raznolikega občinstva.

“Pri nas ne poznamo generacijskih, socialnih ali geografskih razlik, saj nudi Sajeta gostoljubje in široko odprtost do drugačnosti. Skozi vsa leta tako ustvarjamo pogoje za spodbujanje interdisciplinarnosti, inovativnosti ter novih pogledov in pristopov v umetniškem ustvarjanju, s skrbno izbranim mednarodnim programom pa se trudimo zadrževati butičnost festivala,” je še dodal Leban.

Letošnja Sajeta je umeščena na začetek poletja in bo Sotočje bogatila do nedelje. Tako bo odprla poletno glasbeno-festivalsko dogajanje v Tolminu.

Gostje iz tujine

Osrednji program zaznamujejo glasbeniki iz tujine, že tradicionalno pa ga dopolnjujejo kreativne delavnice, pester otroški program Sajet'ca, predavanja in debate, performansi ter filmski program. “Nanizali bomo 19 koncertov in performansov za prav toliko let Sajete. Veseli nas, da bo nastopilo veliko različnih domačih in tujih ustvarjalcev tako na Sotočju kot v Kinogledališču Tolmin,” je dejala soorganizatorka Sanja Popov Leban.

V programu, kjer se sodobnost srečuje z zgodovino, si štejejo v posebno čast gostovanje nemškega dvojca Krautwerk - sestavljata ga Eberhard Kranemann in Harald Grosskopf, ki “sta pisala zgodovino glasbe, skupaj pa štejeta 141 let”, je še pojasnila.

Kiparstvo, glasba, film, plezanje, ples ...

Tudi letos se bodo udeleženci lahko pridružili ustvarjalnim delavnicam: kiparski, glasbeni, filmski, vokalni ... Potekale bodo tudi delavnice uporabnih kreativnih znanj ter druge dejavnosti na prostem. Bogat bo otroški program z glasbeno, likovno, plesno delavnico, delavnico plezanja in kreativnosti iz kamna ... Kreativne delavnice bodo potekale v okviru mednarodnega projekta Echoes from Invisible Landscapes, ki ga podpira programa Ustvarjalna Evropa.

Manjkali ne bodo niti predavanja in debate, kratki študentski filmi ter filmske novosti. Razgiban in precej raznolik glasbeni program bo v 19 koncertih in performansih predstavil ustvarjalce iz osmih držav. Glavno prizorišče letošnje Sajete bo s scenografijo opremil ustvarjalec Gorazd Prinčič, za vizualno podobo večernih koncertov pa bodo poskrbeli italijanski vizualni ustvarjalec Luca Ferro ter kolektiv Hybrida Space iz Tarčenta. Dnevno pričakujejo do 600 ljudi.


Najbolj brano