Še do nedelje je čas za predloge občanov

Uprava Mestne občine Nova Gorica je objavila poročilo o pogovorih s stanovalci tako imenovane Cankarjeve soseske, ki jo namerava občina v naslednjih letih temeljito obnoviti. Občani lahko svoja mnenja oddajo še do 8. julija.

Pred počitnicami so dokončali težko pričakovano preplastitev 
nogometnega igrišča ob Osnovni šoli Ledine.
Pred počitnicami so dokončali težko pričakovano preplastitev nogometnega igrišča ob Osnovni šoli Ledine. 

NOVA GORICA > Štiri srečanja s stanovalci na temo prenove Cankarjeve soseske so bila med 11. in 18. junijem. Prvi javni posvet o obnovi pa teden prej. “Glavni namen srečanj je bil pridobiti mnenja stanovalcev soseske glede načrtovane prenove ter njihove predloge, ki bi še izboljšali načrtovane rešitve,” so pojasnili v občinski upravi.

V uvodnem delu so predstavili že zaznane težave in predlagane projektne rešitve, o katerih so nato razpravljali za skupno mizo. Na srečanjih so bili projektanti in predstavniki uprave, ki so sproti odgovarjali na vprašanja. Povzetek pripomb na posameznih srečanjih je objavljen v končnem poročilu.

Predloge in mnenja lahko stanovalci oddajo še do 8. julija preko spletnega obrazca, po elektronski pošti ali na listku v nabiralnik razstavi za Ulico Gradnikove brigade.

Na srečanjih je bila večina udeležencev starejših od 50 let, ugotavljajo v poročilu, a prišli so tudi pripadniki drugih generacij. “Organizatorji posvetovanj želimo, da bi stanovalci srednje generacije in mladi še povečali udeležbo ter izkoristili tudi možnost spletnega sodelovanja ali pa svoje predloge oddali ob razstavi, ki stoji v naselju,” razmišljajo na občini.

V posamičnih delih naselja imajo različne težave in dileme, a je pripombe moč strniti v nekaj splošnih sklopov. Naj se ohranijo zelene površine, pri čemer je treba razmišljati, katera drevesa so primerna. Topoli, ki sprožajo alergijo, in bori, ki mašijo kanalizacijo in žlebove, denimo, niso. Naj bodo klopce oblikovane in postavljene tako, da ne bodo privabljale “nezaželenih” skupin nočnih obiskovalcev, ki motijo mir in delajo škodo, si želijo obiskovalci. Večinoma so nezadovoljni z ekološkimi otoki, mnogi imajo težave z varnostjo prometa, predvsem prehitro vožnjo po ulicah. Ob ponavljanju splošnega opozorila, da je treba poskrbeti za parkirišča, ki jih je premalo, poleg tega pa naj bi jih vse več zasedali kombiji, pa je padla tudi kakšna bolj ustvarjalna ideja: denimo, da bi ozelenili strehe blokov ter s tem prispevali k čistejšemu zraku in hladnejšim poletjem.


Najbolj brano