Promenada s pogledom na luko

Pisem o nameri navadno ne jemljemo smrtno resno. A džentelmensko strinjanje, ki sta ga podpisala koprski župan Boris Popovič in predsednik uprave Luke Dimitrij Zadel, si zasluži vso našo pozornost. Gre za to, kaj naj Luka - poleg poldrugega milijona evrov koncesijske dajatve, nekaj milijonov nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in pol milijona dividend - še nameni koprski občini.

Strinjata se, da se bo Luka umaknila z območja ob severni obvoznici ter bo dala 200.000 evrov na leto za ljudi, ki najbolj občutijo pristaniško dejavnost.

Ko župan doseže svoje, luka ni vselej le hrupna in moteča. Mimogrede, z več kot 15.000 obiskovalci na leto je celo največja turistična znamenitost v Kopru.

Odveč je razglabljati, zakaj namere niso podpisali že prej, saj so glavne zahteve že stara stvar in umik Luke s tega območja predvideva tudi državni prostorski načrt za pristanišče. Popovič lahko razlaga, da prejšnje vodstvo Luke ni hotelo slišati o občinskih potrebah, bivši luški vodilni pa bi lahko trdili, da so se na županovi strani pri vsakem poskusu dogovorov vrinili kakšni novi pogoji. Povrh vsega pa smo že videli, da župan raje sodeluje s “svojimi” ljudmi, kot je bil Mišič in je Zadel.

To zdaj ni več pomembno. Zahteve do Luke je občinski svet - kot podlago za pismo o nameri - prvič obravnaval in sprejel šele minuli četrtek. Vse je torej še zelo na začetku in je precej vprašanj še odprtih. Pri ključni zahtevi, denimo, manjka najpomembnejša stranka: država, ki je lastnik zemljišča, s katerega se bo Luka umaknila. In dalje, bosta v nekdanjem skladišču res pristaniški muzej, univerzitetna knjižnica ali se bodo sčasoma pojavile kakšne druge županove prioritete …

V tem trenutku je ključno, da občina ne bo ovirala nadaljnjih korakov za podaljšanje prvega pomola. Za začetek s tem, da danes s pritožbo ne bo izpodbijala drugič izdanega okoljevarstvenega soglasja za to strateško naložbo Luke. Dobro pa je, da bodo v zameno za daljši luški kontejnerski pomol v prihodnosti kaj pridobili tudi občani.

Župan na območju ob severni obvoznici, ki ga bo dobila občina, hoče novo mestno promenado. In Koprčani - na čelu s svojimi izvoljenimi predstavniki, ki so o tem glasovali soglasno - prav tako. Promenada s pogledom na pristanišče, torej. Ko župan doseže svoje, luka ni vselej le hrupna in moteča.

Mimogrede, z več kot 15.000 obiskovalci na leto je tudi največja turistična znamenitost v Kopru.


Preberite še


Najbolj brano