Luka čez občinsko oviro za podaljšanje pomola

Luka Koper bo lahko takoj zaprosila za gradbeno dovoljenje za podaljšanje prvega pomola. Koprski župan Boris Popovič pravi, da se občina danes, ko se izteče rok, ne bo pritožila na okoljevarstveno soglasje za to luško strateško naložbo.

 Boris Popovič pravi, da je v sedanji upravi pod vodstvom Dimitrija 
Zadela končno dobil sogovornika. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Boris Popovič pravi, da je v sedanji upravi pod vodstvom Dimitrija Zadela končno dobil sogovornika. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Včeraj sta namreč s predsednikom uprave Luke Koper Dimitrijem Zadelom podpisala pismo o nameri, s katerim se Luka zavezuje k izvajanju štirih omilitvenih ukrepov za zmanjšanje vplivov pristanišča.

Pismo o nameri še ni pravno zavezujoč dokument, a v 120 dneh naj bi sklenili zavezujoč petletni dogovor z možnostjo podaljšanja. “To pismo o nameri daje zeleno luč Luki Koper, da podaljša prvi pomol, da doseže, kar si je zadala v planu. Mi bomo stali ob strani, da ta plan še povečajo, ampak da nikoli ne pozabijo na prebivalce,” je spomnil župan Boris Popovič. Po njegovih besedah občina nikoli ni zavirala razvoja Luke Koper, v sedanji upravi pa so za razliko od prejšnjih uprav končno dobili sogovornika, s katerim so se lahko dogovorili. Zadel ob tem računa, da bodo gradbeno dovoljenje za podaljšanje pomola pridobili najkasneje do konca leta, prihodnje leto naj bi začeli graditi, gradnja pa naj bi trajala dve leti.

Ministrstvo še ni seznanjeno

Po dogovoru se bo Luka umaknila z območja ob severni obvoznici, kjer danes pretovarja generalne tovore. Predvidoma bo to do leta 2022, oziroma ko naj bi Luka te površine nadomestila na drugi strani podaljšanega prvega pomola.

Ta zemljišča so v lasti države, zato bo glavno besedo pri tem imela vlada oziroma ministrstvo za infrastrukturo. Tam včeraj še niso vedeli ničesar o džentelmenskem dogovoru med Luko in občino. “Ministrstvo za infrastrukturo ni sodelovalo pri oblikovanju pisma o nameri, niti ni seznanjeno z njegovo vsebino. Prav tako ni ne z Mestno občino Koper ne z Luko Koper sklenilo nobenega dogovora v tej zvezi,” so povedali. Dodajajo, da sicer glede območja potniškega terminala že dalj časa v sodelovanju z Luko in občino iščejo najprimernejšo rešitev za gradnjo potniškega terminala, vendar da dogovora še niso dosegli.

Sklad že prihodnje leto

Drugi ukrep je oblikovanje okoljskega sklada, v katerega bo Luka vsako leto predvidela 200.000 evrov za izvedbo omilitvenih ukrepov. Vanj bo začela vplačevati prihodnje leto, če bo treba, pa bo v sklad prispevala tudi občina, pravi župan. Prvi javni razpisi za občane bodo predvidoma na voljo prihodnje leto.

Poleg tega naj bi Luka svoje skladišče ob severni obvoznici (nekdanje skladišče blagovnih rezerv) postopno - predvidoma prihodnje leto - prepustila novim vsebinam, ki bi jih oblikovala z občino in Univerzo na Primorskem. Popovič omenja univerzitetno knjižnico, v Luki pa pristaniški muzej. Za vse gradbene posege pa bo treba najprej počakati na mnenje zavoda za varstvo kulturne dediščine.

V pismu o nameri se je Luka zavezala še za to, da bo s svojimi čolni, opremo in ljudmi sodelovala pri odpravi posledic morebitnih onesnaženj morja in obale tudi zunaj pristanišča.

Svet delavcev obvestili tik pred zdajci

Vsebino pisma o nameri sta obe strani pripravljali vse od četrtka, ko je županove zahteve do Luke soglasno podprl občinski svet. Pilili so ga še včeraj popoldne tik pred podpisom. V Luki je bilo pred tem nekaj pomislekov v svetu delavcev, saj jih je uprava o tem seznanila šele včeraj, nekaj ur pred predvidenim podpisom. “Po zakonu o sodelovanju delavcev pri upravljanju mora biti svet delavcev seznanjen in dati soglasje k spremembam, ki imajo vpliv na poslovanje družbe. Umik Luke s pomembne operativne obale, to vsekakor je,” poudarja Mirko Slosar, predsednik sveta delavcev Luke. “Ob izkušnjah iz preteklosti, kako občina ni sodelovala z Luko, smo še bolj previdni,” dodaja. Vsebino pisma bodo še podrobno preučili.


Komentar novinarja

Katja Gleščič

Promenada s pogledom na luko

Pisem o nameri navadno ne jemljemo smrtno resno. A džentelmensko strinjanje, ki sta ga podpisala koprski župan Boris Popovič in predsednik uprave Luke Dimitrij Zadel, si zasluži vso našo pozornost. Gre za to, kaj naj Luka - poleg poldrugega milijona evrov koncesijske dajatve, nekaj milijonov nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in pol milijona dividend - še nameni koprski občini. Strinjata se, da se bo Luka umaknila z območja ob severni obvoznici ter bo dala 200.000 evrov na ...

Preberi več

Najbolj brano