Jubilejni festival bo še bolj mavričen

Deseti postojnski poletni festival Kulturni utrip poletja, ki se je začel sinoči, bo, kot pritiče jubileju, še bogatejši in kakovostnejši. V sedmih tednih v juliju in avgustu bo ponudil kar 40 dogodkov za vse generacije in okuse in poskrbel, da bodo poletni večeri v mestu prijetni in živahni.

Katja Jordan poudarja, da je pomembna tudi kulturna vzgoja 
občinstva, ne le ugajanje okusom. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Katja Jordan poudarja, da je pomembna tudi kulturna vzgoja občinstva, ne le ugajanje okusom. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Festival je preplet koncertov klasične, rock, jazz, narodnozabavne glasbe, manjkala pa ne bodo niti nekatera bolj zveneča imena, stand-up komedije, otroške predstave z ustvarjalnimi delavnicami, folklorni in etno dogodki,” pravi Katja Jordan, vodja organizacijske enote Kulturni dom Postojna Zavoda Znanje, ki je skupaj z Občino Postojna glavni organizator festivala. In odkar sta tako Jordanova kot Miran Žitko z Občine Postojna združila moči, se, kot pravita, še bolj čutijo “mavričnost, novi veter in pozitivna energija” festivala.

Poleg že preverjenih vsebin pa festival prinaša tudi nekaj novosti, saj je, kot še pravi Jordanova, kulturna vzgoja občinstva zelo pomembna. Eden takšnih je tudi koncert Opera pod zvezdami, ki mu bodo obiskovalci lahko na glavnem mestnem trgu prisluhnili danes zvečer ob 20.30.

Ponedeljkov Poletni oder s Kulturnim domom Postojna bo po včerajšnji prvi stand-up komediji ponudil še tri stand-up večere.

Srede bodo v znamenju predstav za otroke, med katerimi velja omeniti gostujočo lutkovno predstavo Plavajoči grad na obisku, ki je plod sodelovanja med festivaloma. Ob torkovih in četrtkovih večerih bodo nastopili tako domači ustvarjalci kot tudi nekateri uveljavljajoči se in znani glasbeniki, med drugimi Alenka Godec in Anika Horvat, gostovala pa bo tudi dalmatinska Klapa Kumpanji. Konci tedna bodo v glavnem v znamenju folklore. Posebnost letošnjega festivala je tudi Pasji poletni dan.

Del Kulturnega utripa poletja bo tudi 7. Mednarodni festival kitare, ki vsako leto v Postojno pripelje tudi svetovno uveljavljene glasbenike, v sodelovanju z občino pa ga organizirata Glasbena šola Postojna in društvo Kitarza. Koncertom klasične kitare bodo obiskovalci na različnih lokacijah lahko prisluhnili vsak večer od 8. do 14. julija ob 20. uri.

Vsi dogodki v sklopu festivala bodo brezplačni, razen stand-up večerov, za katere bo vstopnina pet evrov.

Z zaključkom festivala pa postojnskega kulturnega poletja še ne bo konec, saj od 21. avgusta do 2. septembra pestro dogajanje prinaša tudi tradicionalni festival Zmaj 'ma mlade. S še dvema koncertoma samospevov in opernih arij ter sakralne glasbe pa bo konec avgusta postregel tudi 20. Mednarodni glasbeni festival mladih, ki ga prireja Turistično društvo Postojna.


Najbolj brano