“Eno so ljudje, drugo politika”

“Ugotovitveni postopek je še v teku,” so povedali na ministrstvu za okolje in prostor, kjer so potrdili informacijo glede širitve hrvaškega školjčišča, o kateri so v minulih dneh poročali mediji. Gre namreč za območje sredi Piranskega zaliva, ki po arbitražni razsodbi sodi v slovenske vode. Slovenski školjkar je sicer hrvaškega kolega vzel v bran.

Nosilne boje za školjčišče. Foto: Nataša Hlaj
Nosilne boje za školjčišče. Foto: Nataša Hlaj

PIRANSKI ZALIV > “Na podlagi prejetih obvestil postaje pomorske policije in opravljenega ogleda, dne 22. junija 2018 na kraju samem, inšpektor za okolje ugotavlja, da se aktivnosti v zvezi s širitvijo školjčišča nadaljujejo,” so sporočili z ministrstva za okolje in prostor. Gre za školjčišče Vladimirja Bašića iz Umaga, ki je po ugotovitvah inšpektorja postavil “zunanje gojitvene linije dveh polj”. Na obeh poljih je skupno 90 nosilnih boj, ki so med seboj povezane z nosilno vrvjo. Z uprave za pomorstvo so školjkarju poslali kazen, ker nima svetlobne označbe, kot to določa slovenska zakonodaja.

“Pravzaprav ne gre za širjenje školjčišča, pač pa za širitev nasada znotraj dveh gojitvenih polj, ki so bila označena že pred leti,” pojasnjuje slovenski školjkar Mitja Petrič, ki je Bašiću v preteklosti pomagal označiti polja. “Treba je ločiti med ljudmi in politiko. Ta fant je dobil koncesijo za školjčišče edino na tem mestu, druge izbire ni imel. To je bilo še pred arbitražno razsodbo. Pozneje je skušal vrniti koncesijo, a mu država ni želela povrniti vseh stroškov. Z vso papirologijo in koncesnino skupaj je v to vložil približno deset tisoč evrov,” razlaga.

2332 hrvaških plovil so od objave arbitražne sodbe obravnavali slovenski policisti, 26.880 evrov je znesek kazni, ki jih je Hrvatom letos izdal naš inšpektorat za ribištvo.

Petrič poudarja, da se ne strinja s hrvaškim nespoštovanjem arbitražne razsodbe, a ne vidi nobenega smisla, da se ustvarja razkol med ljudmi, ki živijo drug ob drugem - čeprav vsak na svoji strani državne meje. Potrdi tudi, da je Bašiću dal v najem svoje staro plovilo. “Zahteval sem le, naj ga uporablja za redno delo na školjčišču - za sajenje, presajanje, pakiranje - in ne pri širitvi nasadov,” še pove.

Po podatkih slovenske policije so sicer od objave arbitražne razsodbe do konca lanskega leta v slovenskem morju obravnavali 1670 hrvaških plovil (od tega 963 ribiških), v prvi polovici letošnjega leta pa 662 hrvaških plovil (od tega 348 ribiških). Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo pa je v zvezi s tem letos izdal 28 plačilnih nalogov in štiri odločbe o prekršku, v skupnem znesku 26.880 evrov. Zadnja kazen je bila poslana 26. junija, nobena pa ni bila plačana - z izjemo dveh sodnih taks.

Mitja Petrič

školjkar

“Ne gre za širjenje školjčišča, pač pa za širitev nasada znotraj dveh gojitvenih polj, ki so bila označena že pred leti.”


Najbolj brano