Domača zmaga Tanje Žakelj

Z zmago primorske olimpijke Tanje Žakelj ter velikim uspehom domačih kadetov in mladincev se je v Črnem Vrhu nad Idrijo včeraj končala mednarodna dirka gorskih kolesarjev v olimpijskem krosu.

Tanja Žakelj (v sredini) je včeraj gladko zmagala na mednarodni 
dirki v Črnem Vrhu. Foto: Igor Mušič
Tanja Žakelj (v sredini) je včeraj gladko zmagala na mednarodni dirki v Črnem Vrhu. Foto: Igor Mušič

ČRNI VRH > Po lanskem državnem prvenstvu je letos Gorsko-kolesarski klub SportR.si iz Črnega Vrha nad Idrijo na domačem smučišču Ski Bor priredil dirko druge kategorije mednarodne kolesarske zveze v olimpijskem krosu, ki je obenem štela kot šesta preizkušnja sezone slovenskega pokala. V spomladansko svežem vremenu je startalo več kot 200 kolesarjev iz šestih držav.

Ob progi se je zbralo vsaj štirikrat toliko navijačev, saj je prva favoritinja ženske dirke, Tanja Žakelj, začela svojo pot do najboljših na svetu prav v črnovrškem klubu. Dvakratna evropska prvakinja iz Ledin nad Idrijo, sedaj članica ekipe Unior Devinci Factory team, je kljub ne ravno vrhunski konkurenci pošteno opravila svoj boj z uro. Ta je na cilju pokazala, da je za pot porabila uro, 14 minut in 49 sekund. Drugouvrščena Avstrijka Corina Druml je zaostala že sedem minut. Tretja je bila članica kamniškega Calcita Tina Perše, ki je prišla v cilj še štiri minute za Avstrijko.

“Konkurenca je bila zaradi sočasne dirke v bližnjem italijanskem Alpagu nekoliko šibkejša, vendar sem dirkala za svoje navijače in se borila s svojim zastavljenim ritmom ter s tem, da me moški, ki so startali za našo skupino, ne bi prehiteli. Cilj je bil stopnjevati formo pred naslednjim koncem tedna, ko me v italijanskem Val di Soleju čaka svetovni pokal, kjer bi rada naredila korak naprej v letošnji sezoni - s prebojem med deset najboljših,” je v cilju povedala Tanja. Drugi vrhunec za primorsko kolesarstvo je bila dirka mladincev in kadetov. V obeh konkurencah sta se na odru za najboljše na najvišjo stopničko povzpela člana domačega kluba.

Mladinski junak je bil Miha Klemenčič, ki je v cilj pribrzel v uri in osmih minutah in pustil za sabo najbližja zasledovalca, Italijana Huga Weissa in Marca Pavana za eno minuto oziroma tri. Zlato med kadeti je na nekoliko krajši progi osvojil Jakob Klemenčič (55,58), ki je bil v slovenskem obračunu za minuto boljši od Ravenčana Tea Pečnika, Ukrajinec Oleksandr Huydima pa je zaostal že za dve minuti.

Domači trener Matjaž Budin je kar sijal od zadovoljstva: “Imamo dobro generacijo 40 mladih tekmovalcev, ki so veliko pokazali tudi v otroškem delu tekmovanja, od U-7 do U-15. V vseh teh kategorijah smo imeli vsaj enega predstavnika na odru za najboljše. Pred mladinci in kadeti je še evropsko prvenstvo, naši reprezentančni kandidati pa so Miha in Jakob Klemenčič, Matjaž Lozar, Jure Rus, Daša Mlakar in Miha Smrdel.”

V moški elitni kategoriji so bili tujci premočni. Zmagal je italijanski reprezentant Daniele Braidot (ura, 27 minut) pred Ukrajincem Volodymirom Kozlovskym in Kamničanom Rokom Nagličem (Calcit), ki je za prvo uvrščenim zaostal štiri minute.


Najbolj brano