Žreb, ki odpira pogled naprej

Po današnjih tekmah bodo že znani vsi udeleženci četrtfinala na svetovnem prvenstvu. Uvodni dvoboj med Švedsko in Švico bo sodil Koprčan Damir Skomina. Zmagovalec se bo v soboto pomeril z boljšim iz nocojšnjega obračuna Anglije in Kolumbije.

Garetha Southgata čaka na svetovnem prvenstvu z Anglijo prvi 
izločilni dvoboj v selektorski vlogi.   Foto: Anze Malovrh/STA
Garetha Southgata čaka na svetovnem prvenstvu z Anglijo prvi izločilni dvoboj v selektorski vlogi.  Foto: Anze Malovrh/STA

RUSIJA > Upoštevajoč nogometno tradicijo sta vlogi favoritov v zadnjih parih osmine finala razdeljeni. Švedi so na svetovnih prvenstvih (SP) bistveno uspešnejši od Švicarjev. Že leta 1958 so igrali v polfinalu. Nilsa Liedholma, Gunnarja Grena, Kurta Hamrina in druščino so na domačih tleh zaustavili Brazilci, ki so z nadebudnim Pelejem prišli do prvega naslova. Scenarij se je ponovil leta 1994.

Če so gledalci v Stockholmu spremljali odprt nogomet, začinjen s sedmimi zadetki, so v Los Angelesu 36 let pozneje videli trd boj in le en gol. Za kasnejše svetovne prvake je deset minut pred koncem zadel Romario, Brazilski as je v ZDA blestel v navezi z Bebetom in potopil Švede, ki so v napadu s Tomasom Brolinom, Martinom Dahlinom in Kenetom Andersonom prav tako imeli kaj pokazati. Švedi se nato tudi z najboljšim strelcem v reprezentančni zgodovini Zlatanom Ibrahimovićem v tretjem tisočletju niso približali polfinalnemu mejniku, čeprav je leta 2002 kazalo drugače. Švedska je osvojila prvo mesto v močni skupini z Anglijo, Argentino in Nigerijo, nato pa jo je v osmini finala zaustavil Senegal.

Izločilni boj tudi za Skomino

Slovenska sodniška ekipa je z delegiranjem za izločilni dvoboj že dobila svojevrstno priznanje doslej opravljenega dela. Če bi bili Damir Skomina in njegovi pomočniki prepričljivi tudi na današnji tekmi osmine finala med Švedsko in Švico v St. Peterburgu, potem bi lahko slovenske barve videli še na kakšnem dvoboju zaključnega turnirja v Rusiji, kjer od četrtfinala naprej sicer ne bo več preostalo prav veliko tekem - le še osem.

Švedska povezanost

Tudi štiri leta kasneje v Nemčiji so se Švedi prebili v izločilne boje, a je bilo jasno, da bodo težko preskočili domačo oviro. V Južno Afriko in Brazilijo se sploh niso uvrstili, razširjeno evropsko prvenstvo (EP) pred dvema letoma pa so zapustili z eno samo točko že po uvodnem skupinskem delu. Reprezentančno prevetritev so zaupali Janneju Anderssonu. Švedski selektor je ustvaril povezano zasedbo, ki diha za skupni cilj. Ibrahimovićeve ponudbe, da bi po uvrstitvi na SP spet oblekel švedski dres, razumljivo ni sprejel.

Švedska je v kvalifikacijah morala prehoditi težjo pot. V skupini je zaostala za Francijo, a prehitela Nizozemsko in si priigrala nastop v repasažu, kjer je izločila Italijo. V Rusiji je zgolj sledila svojim kvalifikacijskim šablonam, torej čvrsti in disciplinirani igri v obrambi ter agresivnosti v napadu, kjer poskuša dobiti zračne dvoboje in druge žoge. Pri tem se prekaljena napadalca Marcus Berg in Ola Toivonen izvrstno dopolnjujeta. Švedska je zasluženo osvojila prvo mesto v skupini, po katerem se ji odpira pogled vsaj proti četrtfinalu.

Povsem enako razmišljajo seveda tudi v taboru Švice. Upravičeno. Zahtevno skupino so prestali neporaženi. Rusija bi lahko bila vrhunec generacije, ki si želi vsaj ponoviti četrtfinale z domačega mundiala leta 1954. Izbranci Dušana Petkovića so imeli pravšnji test že v skupinskem delu s Srbijo, kjer so Švedi lahko spoznali veščine, a tudi slabosti Granita Xhake, Xherdana Shaqirija in soigralcev.

Angleški izziv

Prav zanimivo bi bilo videti, kako se v spodnjem delu žreba počutijo še preostali (nekdanji) svetovni prvaki Angleži. V zadnjem krogu skupinskega dela z Belgijo so bili preračunljivi. Že nocoj pa bo jasno, ali so se nemara ušteli. Nazadnje so se Angleži prebili v polfinale leta 1990, ko je nase opozorila tudi barvita Kolumbija s Carlosom Valderramo in vratarjem Renejem Higuito. Največji pečat pa so Kolumbijci pustili pred štirimi leti v Braziliji, kjer so se prebili do četrtfinala. Navduševal je predvsem pred nocojšnjo tekmo vprašljivi James Rodriguez. V Rusiji bi ga lahko na seznamu dobitnikov zlatega čevlja nasledil Harry Kane, ki je imel v Tuniziji in Panami tekmici po meri za okrepitev strelske samozavesti.

Morda pa utegne zadnjega četrtfinalista odločiti tudi taktični obračun prekaljenega selektorskega lisjaka Joseja Pekermana in Garetha Southgata, ki je na svoji prvi pravi misiji za krmilom angleške reprezentance. Res je, da je z uvrstitvijo v osmino finala že presegel rezultat svojega predhodnika Roya Hodgsona, ki je pred štirimi leti obstal v skupinskem delu, a angleški apetiti so zdaj bistveno večji od osmine finala. Po drugi strani pa je še vedno živ spomin na Islandijo z EP pred dvema letoma.


Najbolj brano