V poletje s četverico kandidatov

V šestem krogu letošnjega glasovanja se za naziv osebnost Primorske potegujejo štirje kandidati. Nelida Nemec je umetnostna zgodovinarka, ki odpira Mušičev svet. Gvido Bratina je raziskovalec z Univerze v Novi Gorici, prejemnik Preglove nagrade. Reševalec z veliko začetnico Igor Crnić je letošnji dobitnik zlatega znaka, najvišjega priznanja Zbornice zdravstvene nege. Najviše ležeča krajevna skupnost Vojsko pa je z Brankom Lapajnetom postala mali čudež. Kdo bo zmagovalec, bodo določili glasovi komisije, bralcev in poslušalcev Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A.

Nelida Nemec

Ena največjih poznavalk velikanov primorske likovne umetnosti Nelida Nemec je z izdajo knjige, predavanji in javnim vodstvom po razstavi na Dunaju usmerila žaromete na Zorana Mušiča. Svetovno priznani umetnik, je spomnila Nemčeva, je črpal navdih iz svoje domače Primorske in njenih ljudi. Kar je razlog za ponos in spoznanje, da Primorska nikoli ni bila zaostala provinca, temveč kulturno bogat svet. Nelida Nemec zna s svojim obsežnim znanjem in prefinjenim občutkom za odtenke povedati, da je to potencial, ki bi se ga morali zavedati tudi danes.

Gvido Bratina

Med letošnjimi prejemniki Preglove nagrade za izjemne dosežke na področju kemije in sorodnih ved, ki jih podeljuje Kemijski inštitut iz Ljubljane, je tudi Gvido Bratina z Univerze v Novi Gorici, prorektor za raziskave in umetnost ter vodja Laboratorija za fiziko organskih snovi Univerze v Novi Gorici, ki sodi med najprodornejše raziskovalce tankih organskih polprevodniških slojev in dvodimenzionalnih materialov. Središče njegovih raziskav je grafen, čudežni material nove ere. Njegove raziskave so bile objavljene v uglednih znanstvenih revijah, trenutno pa z ekipo sodeluje v velikem projektu Evropske komisije - Flagship grafen, ki se ukvarja z grafenu sorodnimi materiali.

Kako glasujete?

• Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 5. julija, opoldne.

• Do srede, 4. julija, opolnoči bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

• Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

• Glasujete lahko v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS- sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

• Na Primorskem dnevniku lahko glasujete na spletni strani www.primorski.eu/osebnostprimorske. S SMS-sporočili pa na številko 340 1222160.

• Na Radiu Trst A lahko svoj glas oddate na elektronskem naslovu osebnost@rai.it.

Igor Crnić

Vodja Reševalne službe slovenske Istre, Izolan Igor Crnić je letošnji dobitnik zlatega znaka, najvišjega priznanja Zbornice zdravstvene nege. V Zdravstvenem domu Izola je zaposlen že 25 let. Poklic reševalca je nadgradil z aktivnim sodelovanjem v stroki, raziskovanjem, sodelovanjem pri izobraževanjih in organizaciji strokovnih srečanj. Sodeloval je pri projektih, usmerjenih v razvoj enote in organizacije sistema nujne medicinske pomoči v slovenski Istri ter pri pripravi nacionalne strategije in vzpostavitvi dispečerske službe zdravstva pri nas. Njegovi izzivi so predvsem pristop poškodovanemu otroku, profesionalni razvoj reševalcev, timsko in interdisciplinarno delo v nujni medicinski pomoči, zdravstveno varovanje na javnih dogodkih ...

Branko Lapajne

Ekonomist in upokojenec Branko Lapajne je pred štirimi leti prevzel vodenje naše najviše ležeče krajevne skupnosti Vojsko, čeprav v njej ne živi. Osupljivi zagnanosti sta sledili kakovostni, realni razvojni strategiji kraja in turizma na vsej vojskarski planoti. Obe je pripravil sam v sodelovanju s krajani, ki jih je povezal v dejavno, bolj optimistično skupnost. Z neverjetnim elanom in stotinami ur prostovoljnega dela je pripravljal naložbe, umikal birokratske in druge ovire in naložbe pozneje tudi vodil. Prostorski načrti, preurejeno središče Vojskega, novo asfaltirane poti in druga komunalna oprema, poslovilni in naposled večnamenski objekt, ki jih je Vojsko dobilo zaradi njegove vztrajnosti, pomenijo za planoto več naložb kot v vsem obdobju po vojni.


Najbolj brano