Soča Outdoor vse večji

Z današnjim prevzemom štartnih številk in športnimi pripovedmi na večernem dogodku Bajke za outdoor Freeke in zabavo z didžeji se začenja tridnevni Soča Outdoor festival, ki hkrati odpira festivalsko dogajanje na sotočju Soče in Tolminke. Z vse večjim številom tekmovalcev in bogatim programom postaja odmeven doma in v tujini.

Prečenje Tolminke je za tekače zadnji izziv pred ciljem.  Foto: Neva Blazetič
Prečenje Tolminke je za tekače zadnji izziv pred ciljem.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Soča Outdoor vsako leto ponuja več, pridružuje se vse več tekmovalcev, rekreativcev, spremljevalcev in radovednežev, ki med drugim težko čakajo, kako bo letos potekalo atraktivno prečenje Tolminke tik pred ciljem sobotnih tekov na različne razdalje.

Za tretjino več tekmovalcev

“Pričakujemo skoraj 1500 tekačev, skupno pa blizu 5000 vseh obiskovalcev. Letos smo prijave zaprli že teden dni pred festivalom, ker prevelike množice tekmovalcev vsaj za zdaj ne zmoremo sprejeti, ker je za vse treba ustrezno poskrbeti, da se bodo res dobro počutili,” pripoveduje Peter Dakskobler iz ožje organizacijske ekipe desetih ljudi. Kot pravi, festival skokovito napreduje, letos bodo gostili za tretjino več tekmovalcev in spremljevalcev kot lani.

5000

obiskovalcev pričakujejo na letošnjem festivalu

Soča Outdoor prinaša deset tekmovalnih disciplin in 20 razstavljavcev. Dakskobler izpostavlja atraktivno sobotno dopoldansko dogajanje s teki in prečenjem Tolminke. “Je kar visoka, deroča pa ni. Z ustreznim varovanjem je prečenje povsem varno,” poudarja. Da bo vse gladko potekalo in da se bodo gostje dobro počutili, bo skrbela stotnija prostovoljcev ob progah, gasilci, gorski reševalci in drugi.

Kolesarjenje navzgor, tek navzdol

Letos bo tudi start teka na 45 kilometrov v Tolminu, v preteklih letih je bil v Bovcu. Proga bo potekala v okolici Tolmina vse do izvira Tolminke in nazaj na prizorišče na Sotočju. Novost je nedeljski Alpina duatlon s kolesarjenjem do planine Razor in tekom v dolino. Tekmovalci se bodo pomerili tudi v spretnosti s supi, obeta se tekma v jadralnem padalstvu.

Spremljevalno dogajanje bo ponudilo za vsakogar nekaj. Vabijo v delavnico joge, športnega plezanja in seveda na večerne zabave. Organizatorji bodo ob tej priložnosti promovirali urejeno, deset kilometrov dolgo progo continental, ki so jo že skoraj v celoti opremili z oznakami z željo, da bi tekači na njej uživali vse dni v letu. Z urejanjem tekaške infrastrukture se organizatorji skupaj s partnerjem Continental zahvaljujejo lokalnemu okolju za gostoljubje.


Najbolj brano