Zobe za proteze izvažajo v 65 držav

Podjetje Polident, ki je specializirano za proizvodnjo zob iz akrilata za totalne ali parcialne proteze, izvozi kar 99 odstotkov proizvodnje. V treh do štirih letih nameravajo za trikrat povečati svoje prostorske zmogljivosti.

Z zobmi  za proteze ustvarijo dve tretjini prodaje. Več kot 99 
odstotkov proizvodnje izvozijo. Foto: Leo Caharija
Z zobmi za proteze ustvarijo dve tretjini prodaje. Več kot 99 odstotkov proizvodnje izvozijo. Foto: Leo Caharija

VOLČJA DRAGA > “Na področju dentalne industrije smo zelo ozko usmerjeni. Smo specialisti za akrilat. Naši izdelki so zobje, ki se potem uporabljajo pri izdelavi totalne ali parcialne proteze. Izdelujemo tudi druge dentalne materiale, a tega je manj,” pove direktor in večinski lastnik podjetja iz Volčje Drage Dani Pečečnik. Vodenje podjetja, ki letos obeležuje 60 let delovanja, je prevzel leta 2006, danes ga vodi skupaj z ženo Beate Pečečnik.

Z zobmi ustvarijo dve tretjini prodaje. Izvažajo jih v 65 držav - od Avstralije, Azije, Evrope, Kanade in ZDA do Južne Amerike. V vodstvu podjetja niso nikoli razmišljali o selitvi proizvodnje v tujino.

“Zato, ker s ceno ne bomo mogli nikoli tekmovati proti Kitajcem, Turkom ... Tam bo vedno nižja cena, lahko pa tekmujemo s kakovostjo,” pojasnjuje Pečečnik. V podjetju je zdaj 115 zaposlenih. V kratkem nameravajo zaposliti sedem novih.

Gospodarska kriza jih ni toliko prizadela

Izvozijo 96 odstotkov celotne proizvodnje. Ker pa imajo tudi slovenskega kupca, ki trži v tujini, je realnega izvoza za 99 odstotkov.

“Mislim, da celo manj kot en odstotek proizvodnje ostane v Sloveniji,” ocenjuje direktor. Med pomembnimi trgi izpostavi še Iran, Turčijo, območje nekdanje Jugoslavije, Nemčijo, Italijo, Veliko Britanijo.

“Pred leti smo načrtno zelo razpršili naše poslovanje, tako da razen največje stranke iz Nemčije, ki pomeni 15 odstotkov proizvodnje, vse ostale pomenijo manj kot tri odstotke,” razlaga. Zato niso tako občutljivi na kakršnekoli pretrese. Tudi gospodarska kriza jih zaradi te razpršenosti po vsem svetu ni toliko prizadela.

Lani je podjetje ustvarilo 5,2 milijona evrov prihodkov, kar je za dva odstotka več kot leta 2016. Dobiček in ostali kazalci poslovanja pa so nekoliko upadli zaradi višanja stroškov in nižanja cen v tujini, pa tudi zato, ker so lani veliko delali na zalogo in so izdelali precej več, kot so prodali.

Vizija, kmečka pamet in dober tim

Letos poslujejo bolje kot lani. Pridobili so nekaj novih strank. Zobe delajo tudi s CAD-CAM tehnologijo. Letos bodo na tem segmentu povečali proizvodnjo in prodajo. Želijo si pet- do desetodstotno rast.

Razvoj na njihovem področju gre trenutno v dve smeri, eno je CAD-CAM tehnologija, v kar so že šli in na tem področju dobro delajo,

“Drugo področje pa je 3D tiskanje. To je še vse v povojih oziroma je še toliko nedorečenega, da še malo čakamo, zagotovo pa je prihodnost v tem. Velika večina ročnega dela v laboratoriju bo izginila, nekaj pa ga bo vseeno ostalo, ker ne verjamem, da bo mogoče s 3D tiskalnikom narediti prav vse,” pravi Pečečnik.

Pred dvema letoma so odkupili polovico nekdanjih prostorov podjetja R-Mizar le nekaj korakov stran. Novo tisoč kvadratnih metrov veliko skladišče so že uredili, saj so imeli že hude prostorske težave.

“Lani smo bili na 2600 kvadratnih metrih, z novim skladiščem smo na 3600 kvadratnih metrih, v načrtu pa je še 4500 kvadratnih metrov za nove proizvodno-pisarniške prostore, tako da bomo v treh, štirih letih potrojili svoje prostorske zmogljivosti,” še pravi direktor.

Tudi v prihodnje ostaja njihova glavna usmeritev proizvodnja zob za totalne proteze. Dani in Beate Pečečnik verjameta, da je za uspešno poslovanje potrebno troje; vizija, kmečka pamet in dober tim, ki mu znaš prisluhniti.


Najbolj brano