V vasi nad Kanalom so izkopali 87 granat

Včeraj so pripadniki državne enote za varstvo pred NUS severnoprimorske regije naleteli na drugo največjo najdbo neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS) letos. V naselju Čolnica nad Kanalom so iz nekdanjega topovskega položaja prve svetovne vojne izkopali 87 granat italijanske izdelave, ki so skupaj tehtale več kot 600 kilogramov, in jih spravili na varno.

Aljaž Leban je včeraj v Čolnici skrbno odstranjeval neizstreljene  
granate iz nekdanjega topovskega položaja. Foto: Leo Caharija
Aljaž Leban je včeraj v Čolnici skrbno odstranjeval neizstreljene granate iz nekdanjega topovskega položaja. Foto: Leo Caharija

ČOLNICA > Za pripadnike države enote za varstvo pred NUS severnoprimorske regije se je včerajšnji dan začel zelo delavno. Že zjutraj so v Stari Gori odstranili 210-milimetrsko topovsko granato italijanske izdelave iz prve svetovne vojne. Tehtala je 100,2 kilograma. Našel jo je domačin pri urejanju vinograda. Najdbo so pirotehniki do uničenja spravili na varno. Takoj za tem pa so hiteli v naselje Čolnica nad Kanalom. Domačin je tam pri urejanju okolice manjše hiše pod zidom, kjer je bil najverjetneje nekdanji topovski položaj prve svetovne vojne, naletel na nekaj neizstreljenih topovskih granat. Pirotehniki so jih skupno izkopali kar 87. “Gre za topovske granate kalibra 75 milimetrov brez vžigalnikov. Vsaka tehta v povprečju sedem kilogramov,” je povedal Darko Zonjič, poveljnik državne enote.

“Da smo v enem dnevu skupno odstranili več kot 700 kilogramov NUS, je veliko. To je druga največja najdba NUS letos,” je dodal. Pirotehniki so 87 topovskih granat zložili eno ob drugo in opazili še eno posebnost. “Vidi se, da so poznavalci oziroma tisti, ki so vedeli, kje se NUS nahajajo, v 30. letih prejšnjega stoletja pobirali z granat tesnilne obroče oziroma vodeče prstane in jih prodajali. Bili so iz železa ali bakra. S tem so lepo zaslužili,” je pojasnil Aljaž Leban, vodja severnoprimorskega oddelka. Dodal je še, da četudi so bile granate brez vžigalnikov, bi lahko eksplodirale v stiku z ognjem.

V središču naselja so odstranili še 65-milimetrsko topovsko granato iz prve svetovne vojne, ki je tehtala štiri kilograme. Včeraj so tako skupno odstranili 89 kosov NUS, ki so skupaj tehtali dobrih 713 kilogramov. Po številu odstranjenih granat gre za drugo največjo najdbo na severnem Primorskem letos, po skupni dnevni teži pa za največjo. Konec januarja so s pobočja Vodic odstranili pol tone NUS iz prve svetovne vojne.


Najbolj brano