Poklon Lorenzu Pilatu, interpretu tržaškosti

Znani tržaški kantavtor Lorenzo Pilate je ob svojem 80. rojstnem dnevu prejel priznanje občinske uprave v znak spoštovanja do njegovega kantavtorskega dela.

Lorenzo Pilat s tržaškim županom Robertom Dipiazzo. Foto: Fotodamj@n/primorski.it
Lorenzo Pilat s tržaškim županom Robertom Dipiazzo. Foto: Fotodamj@n/primorski.it

TRST > Ob podelitvi občinskega bronastega priznanja so poudarili, da je Lorenzo Pilat kantavtor, ki je vselej znal interpretirati in ljubiti tržaškost, s tem pa je zanjo veliko storil.

Njegove interpretacije tržaških ljudskih pesmi in avtorskih del z besedili v tržaškem narečju hranijo v spominu tudi generacije Istranov, ki so odraščale predvsem ob italijanski glasbi.

Pilat se v zgodovino italijanske glasbe zapisuje tudi kot avtor glasbe za druge interprete. Tako je bil recimo med avtorji znamenite Nessuno mi può giudicare, s katero je postala znana pevka Caterina Caselli. Med drgim se podpisuje tudi pod uspešnici, ki ju je prepevala Orietta Berti, Finché la barca va in Non illuderti mai.

Na nedeljskem srečanju v občinski upravi, je po poročanju Primorskega dnevnika župan Roberto Dipiazza nagrajencu dejal, da ga ima rad, “tudi zaradi tega, ker si začel iz nule in postal osebnost”. Kantavtorju, ki je kot avtor na sanremskem festivalu nastopal 23-krat, je priklical v spomin prizor iz otroštva, ki ga je zaznamovala skromnost: “Doma smo bili tako revni, da je mama v kuhinji, ki je merila tri kvadratne mestre, vedno jedla iz krožnika na kolenih. Na mizi ni bilo dovolj prostora.”


Najbolj brano